CE Oltenia anunță reorganizări și închideri de cariere miniere

Complexul Energetic Oltenia a anunțat care sunt primele perimetre miniere care se vor închide până în anul 2025. Este vorba de Peșteana, Husnicioara și Lupoaia.

„Singurele cariere care se vor închide până în anul 2025 sunt acelea care își vor epuiza resursele în această perioadă sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari. În această situație se regăsesc carierele Peșteana, Husnicioara și Lupoaia”, anunță CE Oltenia, într-un comunicat de presă.

Personalul existent în aceste cariere în 2025, rămas după ieșirea la pensie „a unui număr considerabil” de angajați, va fi redistribuit în celelalte cariere pentru funcționarea acestora la capacitate, în vederea asigurării necesarului de cărbune pentru termocentralele Rovinari și Turceni, mai susțin oficialii companiei.

De asemenea, Jilț Sud și Jilț Nord se vor reorganiza într-o singură carieră. La fel și carierele Tismana și Pinoasa.

„Având în vedere evoluția tehnologică a perimetrelor miniere rămase în exploatare începând cu anul 2026, carierele Jilț Sud și Jilț Nord se vor reorganiza într-o singura carieră, precum și carierele Tismana și Pinoasa. Necesarul de lignit pentru asigurarea funcționării grupurilor energetice pe cărbune (3 grupuri în Rovinari și 2 în Turceni) va fi asigurat din perimetrele Roșia si Tismana-Pinoasa pentru Rovinari, iar pentru Turceni va fi asigurat din perimetrele Jilț si Roșiuța”, se mai arată în comunicatul de presă.

Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, singura soluție viabilă pentru menținerea în activitate a companiei, va fi înaintat spre analiză Comisiei Europene.

Planul prevede investiții noi de 7 miliarde de lei în perioada 2021-2026 pentru diversificarea resurselor, având în vedere că cele pe bază de lignit sunt epuizabile, iar investițiile în activitatea de minerit și în centralele pe bază de cărbune se vor ridica la circa 2 miliarde lei.
Astfel, în portofoliul CE Oltenia vor intra parcuri fotovoltaice și blocuri pe gaze naturale, surse de energie mai puțin poluante.

Vizualizări: 8,821

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: