CE Oltenia ar avea nevoie de 900 de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia a calculat că ar avea nevoie de peste 900 de milioane de euro pentru investiţii de mediu. Societatea vrea să facă investiţii de 923 milioane de euro, cu o cofinanţare de 343 milioane de euro.

Companiile energetice de stat din România au proiecte în valoare de peste 3,5 miliarde de euro, mare parte din această sumă fiind accesată prin fonduri europene. Investiţiile apar pe o listă trimisă Comisiei Europene, în vederea accesării de fonduri publice printr-o facilitate europeană numită "Ofensiva Investiţiilor", bugetul fiind 500 miliarde de euro în următorii trei ani.

Pe lista complexului apar proiecte de modernizare şi reabilitare a grupurilor energetice pentru a reduce poluarea. CE Oltenia a trimis la Comisia Europeană proiecte de redarea în circuit a terenurilor ieşite de sub sarcină minieră, modernizarea şi reabilitarea Centralei Craiova II, reducerea emisiilor de NOx la blocurile 7 şi 8 de la Işalniţa, reabilitarea şi modernizarea 3 şi 6 de la Turceni, instalaţii pentru reducerea emisiilor de NOx la blocurile 3,4 şi 5 Turceni, reabilitarea şi modernizarea blocului 5 Rovinari, instalaţii de reducere a emisiilor de NOx la grupurile 4, 5 şi 6 de la Rovinari, desulfurare şi reabilitare la grupul 5 Rovinari, etc. CE Oltenia ia în calcul şi realizarea unei instalaţii noi de producţie a energiei pe bază de petrol, în incinta centralei Craiova. Prima etapă va fi însă dezvoltarea unei baze de date geologice.

Ziarul financiar a scris că şi Nuclearelectrica apare pe listă cu proiecte de 196 milioane de euro, cofinanţate cu 66 milioane de euro, iar CE Hunedoara propune investiţii de 120 milioane de euro pentru modernizarea exploatărilor miniere care îi aprovizionează termocentralele cu huilă. Romgaz doreşte finanţare europeană de 340 milioane euro pentru proiectele sale evaluate la 440 milioane euro, iar Transgaz are proiecte de 1,47 miliarde de euro şi solicită cofinanţare europeană de 261,7 milioane euro.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: