CE Oltenia cere legislaţie pentru mixul energetic

Suport legislativ pentru un mix energetic, dar şi sprijin pentru ca societatea Complexul Energetic Oltenia să aibă garantat accesul în sistem pentru un număr de MW sunt temele discutate la întâlnirea cu parlamentarii de vineri. Un număr de 17 parlamentari din judeţele Gorj, Dolj şi Vâlcea au răspuns invitaţiei CE Oltenia de a discuta referitor la situaţia companiei. Prezent la discuţii a fost şi primarul din Craiova,  Lia Olguţa Vasilescu.

CE Oltenia a mai beneficiat de o cotă de piaţă garantată, dar pe termen limitat, iar acum vrea o lege valabilă pe perioadă nedeterminată. „Vrem o modificare legislativă cu privire la acea cantitate de energie sub care să nu mai putem fi vreodată coborâţi. Am cerut sprijin de a elabora acte normative cu suportul nostru pentru crearea unui mix energetic din care CEO să facă parte”, a spus Ciurel la finalul întrevederii.

Ciurel compară CEO cu Simona Halep

Ciurel le-a spus parlamentarilor în deschiderea şedinţei că performanţele CE Oltenia sunt comparabile cu cele ale Simonei Halep. „Nu este cea mai mare companie din ţară, deşi depinde din ce punct priveşti. Şi Poşta Română este mai mare ca salariaţi. Dar dacă o luăm aşa, deşi poate nu suntem pe primul loc la nimic, cum e Simona Halep, n-a câştigat niciun turneu de Grand Slam, dar este totuşi în primele 2-3, aşa suntem şi noi chiar dacă la angajaţi suntem nu suntem pe locul I, avem totuşi o cifră de afaceri, să spunem, semnificativă. Deci, oricum ne-am număra, suntem acolo în primele 2-3 companii din ţară, indiferent de cum s-ar face clasificarea”, a spus Laurenţiu Ciurel.

Acesta le-a comunicat celor prezenţi şi motivul pentru care i-a invitat. „În decembrie soarta, nu ştiu dacă a cărbunelui, poate prea puţin spus, poate e prea mult spus soarta omenirii, oricum o decizie importantă pentru omenire va fi acel congres de la Paris, practic o a doua parte de la Kyoto, în urmă cu 20 de ani, când fiecărui stat participant i s-a dat o formulă şi un drept de poluare pentru următorii 20 de ani. Şi atunci s-au avut în vedere multe lucruri, România a avut atunci un negociator excepţional, care a ştiut să obţină, probabil, cel mai mult din toate delegaţiile participante. Din păcate, alţii au risipit într-un mod aproape iresponsabil”, a mai spus managerul CE Oltenia. Ciurel a precizat că în 2014, cu 4800 de MW putere instalată, CE Oltenia a plătit pe certificate de CO2 suma de 84 de milioane de euro, iar Polonia, cu 60.000 MW, a plătit 62 de milioane de euro.

Popeangă: Problemele trebuiau ridicate la nivel central

Unii parlamentari au fost de părere că invitaţia adresată de conducerea CE Oltenia a fost tardivă. „În ceea ce mă priveşte voi face tot ce este posibil ca să putem să rezolvăm problemele pe care le vor ridica cei de la CE Oltenia, dacă nu cumva este tardiv. Trebuiau problemele ridicate la nivel central, iar noi să venim cu susţinerea”, a spus deputatul Vasile Popeangă.    

„Politicile guvernamentale se fac prin ministerul de resort şi prin voinţa politică a celor care conduc, a celor care sunt majoritari. Ori în toată această perioadă nu am văzut decât declaraţii politice şi atât, nu şi voinţă politică”, a precizat deputatul Niculina Mocioi, înainte de întâlnire. 

„Vom discuta despre demararea şi urgentarea acestei legislaţii secundare care permite o cotă de siguranţă, cu intrarea pe piaţă garantată minim 500-600 de MW. Şi legat de mixt ce trebuie făcut”, a explicat vineri, după şedinţă, deputatul Mihai Weber.

PRIMIRE

Trei sindicalişti din minerit i-au aşteptat pe parlamentari la intrarea în sediul Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia, pentru a le reaminti că au depus un jurământ de credinţă pe care trebuie să îl respecte. Aceştia le-au înmânat senatorilor şi deputaţilor câte o hârtie pe care era scris jurământul pe care aceştia l-au rostit la învestirea în funcţie.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: