CE Oltenia continuă livrările de cărbune pe… promisiuni

Directoratul CE Oltenia a hotărât menţinerea livrărilor de cărbune către CET Govora, deşi anunţase sistarea acestora începând cu 14 iulie, din cauza datoriilor de zeci de milioane de euro pe care le are de recuperat. CE Oltenia nu a obţinut deocamdată bani, ci doar promisiuni. Dacă s-ar fi sistat livrările, peste o mie de mineri de la Berbeşti ar fi fost trimişi în şomaj tehnic.

Motivul invocat de CEO pentru schimbarea deciziei este "rezultatul primei faze de negociere cu SC CET Govora SA", iar termenul pentru reevaluarea deciziei este "până la finalizarea celei de a doua faze de negociere". Formularea destul de vagă din comunicatul de presă arată că beneficiarul de cărbune nu a început să-şi plătească din datorii.

Interesant este că Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vîlcea, părea destul de sigur încă de săptămâna trecută că Laurenţiu Ciurel nu va sista livrarea de cărbune. Acesta invoca „intervenţiile insistente” pe care le-a făcut în acest sens pe lângă primul ministru Victor Ponta, viceprim ministrul Liviu Dragnea sau ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Complexul Energetic Oltenia încearcă de mai bine de un an să externalizeze exploatarea de cărbune de la Berbeşti-Alunu, care să fie preluată de administraţia locală din Vâlcea, pentru a forma un complex energetic cu CET Govora. Deşi declarativ susţin acest demers, în realitate şefii judeţului Vîlcea l-ar bloca, este de părere Aurel Medinţu, membru în directoratul CE Oltenia, deoarece „este mai avantajos să iei cărbune pe care să nu-l plăteşti, adică gratis”. Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe proiectul de externalizare tocmai din cauza lipsei unor avize ale acestor autorităţi locale, dar şi de la Consiliul Concurenţei.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: