CE Oltenia „exportă” energie cu ajutorul traderului Tinmar

Energia produsă de CE Oltenia ajunge în coșul de export prin traderul Tinmar, un client vechi al companiei din Gorj. Directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat că legea nu permite ca producătorii să exporte energie direct, ci prin furnizori specializaţi.

Laurențiu Ciurel spune că CE Oltenia nu poate exporta singur energie, ci doar printr-un trader. “În legea energiei nu scrie nicăieri că producătorii pot să exporte. Nu scrie nici că nu pot, dar interpretarea Transelectrica este că dacă nu scrie explicit nu se poate. Deci este o carenţă a acestei legi. Am rezervat şi acum, o parte din energia noastră va merge la export, dar Transelectrica spune că numai traderii de energie, numai furnizorii pot să exporte, producătorii nu”, a declarat acesta, menționând că de la CE Oltenia pleacă spre export 200 de MWh.

Export în sensul că un trader a cumpărat de la CE Oltenia energie pe care o vinde mai departe, în afară. Astfel pot fi explicate cele două mari contracte semnate cu Tinmar IND, de aproape 4,5 TWh, însumând circa 200 de milioane de euro. Tinmar IND cumpără de la CE Oltenia, dar și alte companii precum Nuclearelectrica sau Electrocentrale Galați, și vinde mai departe. “Poţi să te lipeşti la un contract al unui furnizor care să ți-o şi transporte, nu asta mă ţine să nu export”, a explicat directorul CE Oltenia. Avantajul afilierii la un furnizor, spune Ciurel, este acela că el are birou în țările tranzitate, lucru necesar, în condițiile în care contractul presupune și PRE (Piața Responsabilă cu Echilibrarea) pe teritorul tranzitat.

EXPORT

Acum câteva luni, secretarul de stat Maricel Popa anunța că CE Oltenia exportă în Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria şi Serbia. La scurt timp, directorul Diviziei Energie, Aurel Medințu, a declarat că nu CEO exportă, ci probabil clienți ai companiei. Iar clientul cu cele mai mari șanse este Tinmar, care a cumpărat de la CEO circa 4, 5 TW cu 184 de lei, contractul fiind pe mai mulți ani. Tinmar Ind a devenit anul acesta cel mai mare trader privat de energie electrică din România.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: