CE Oltenia, fuziune cu o firmă înglodată în datorii

Consiliul Concurenţei a anunţat ieri că analizează cererea de fuziune a Complexului Energetic Oltenia cu termoficarea din Craiova. Un proiect impus CE Oltenia de guvernarea Ponta, pentru a lua o piatră de moară de la gâtul primăriei Craiova, condusă de pesedista Olguţa Vasilescu. O măsură care i-ar putea fi fatală complexului, care şi aşa trece prin mari greutăţi în acest an. Un studiu ISPE arată că prin această fuziune, CE Oltenia se angajează la preluarea unui necesar de investiţii de 390 de milioane de euro şi totodată vor fi şterse datorii de alte 50 de milioane de euro pe care termoficarea le are acum către complex.

Sute de milioane de euro! Atât costă preluarea sistemului de furnizare a energiei termice din Craiova, suma fiind scrisă negru pe alb într-un studiu realizat la comanda CEO de către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE). Potrivit studiului ISPE, este nevoie de investiţii la nivelul Uzinei Craiova de 283.064.000 euro, investiţii la nivelul sistemului de transport de 9.240.000 euro şi investiţii la nivelul sistemului de distribuţie şi a punctelor termice de 97.712.330 de euro. În total, un necesar de investiţii de 390.017.070 de euro, care vor permite sistemului de termoficare din Craiova să înregistreze profit abia începând cu anul 2020.

Analiza Consiliului, încă un pas

Pe 31 octombrie, Consiliul Local al Craiovei a decis ca SC Termo Craiova SRL, care administrează sistemul de distribuţie şi furnizare a energiei termice să fie preluată de CE Oltenia. Între timp, membrii Consiliului de Supraveghere din CEO au aprobat absorbţia.

Ieri, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează concentrarea economică ce se va realiza ca urmare a fuziunii prin absorbţie. Motivul: SC  Termo Craiova SRL este unul dintre marii clienţi, cumpărător de energie termică, ai Sucursalei Electrocentrale Craiova - Uzina Craiova, din structura CE Oltenia SA- iar acest lucru contravine principiilor pieţei. „În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr.21/1996), fuziunea prin absorbţie a Termo Craiova de către CE Oltenia este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Consiliul Concurenţei va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial  normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de Legea concurenţei“, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

DATORII ŞTERSE

Potrivit ISPE, Regia Autonomă de Termoficare Craiova avea în septembrie datorii către CEO de 184.739.775 lei RON. Primarul Craiovei spunea că aceste datorii sunt şterse. „Preluarea Termoficării de către CEO înseamnă practic ştergerea datoriilor şi a penalităţilor. Procedura de preluare va dura 141 de zile“, a declarat Olguţa Vasilescu. În acelaşi timp, această fuziune prevede şi preluarea de către CEO a celor 700 de salariaţi de la Termoficare.

CONTRA

Preluarea termoficării din Craiova nu este privită cu ochi buni de către liderii de sindicat din Gorj. Aceştia au terminat de curând negocierea unui nou CCM în CEO, nu prea favorabil salariaţilor, din pricina problemelor create de lipsa vânzării de energie. În acelaşi timp, CEO preia o firmă cu o datorie de 200 de milioane de lei, şi mai are de plătit şi alte 700 de milioane de lei pentru certificate verzi.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: