CE Oltenia închide patru cariere în șase ani

Patru cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia se vor închide în următorii șase ani. Este scris negru pe alb în Memorandumul aprobat de Guvern și prin care se urmărește restructurarea companiei energetice. Mulți dintre salariați vor ieși la pensie în acești ani pentru că vârsta medie a angajaților companiei este, în prezent, de 50 de ani.

Anul viitor, ar urma să fie închisă Cariera Rovinari. Până în 2026, vor urma Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. Ion Rușeț, de la PMP, a explicat că se discută și despre o reconversie a salariaților care vor rămâne în această perioadă în cadrul companiei energetice. “Se va restructura activitatea minieră și energetică etapizat, într-o perioadă medie de ani. Aș zice că 20 de ani. Avem și salariați tineri, dar mai puțini. Memorandumul prevede închiderea anumitor exploatări miniere începând din 2021, 2024, 2026, discutăm deja de șase ani în care închidem patru exploatări. Închidem niște grupuri pe cărbune. Discutăm de reconversia unor salariați, dar și despre reducerea numărului angajaților prin ieșiri naturale, prin pensionare”, a spus Ion Rușeț.

Compania va fi martoră, în următorii ani, la un val de pensionări. Mulți dintre cei care au lucrat în condiții grele se pot pensiona mai devreme și vor părăsi carierele ori termocentralele. „Cadrul legislativ va permite multor colegi să fie la pensionare în perioada de șapte ani. Vârsta medie la nivelul CEO este de 50 de ani și, cu legislația actuală, în ce privește pensiile celor care lucrează în condiții deosebite, peste șapte ani, chiar dacă vor veni colegi mai tineri, o parte mare din actualii colegi vor ieși la pensie”, a mai spus Rușeț, la Tele3.

Vizualizări: 4,916

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: