CE Oltenia se obligă să închidă grupuri dacă poluează

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Garda de Mediu Gorj şi Complexul Energetic Oltenia au încheiat zilele acestea un protocol de colaborare prin care producătorul de energie este obligat să închidă un grup sau mai multe dacă sunt depăşiri ale emisiilor de poluanţi în aer.    

Potrivit APM Gorj, cele mai vulnerabile zone de la nivelul judeţului Gorj sunt cele unde funcţionează termocentralele Rovinari şi Turceni. În situaţia în care poluanţii din aer vor depăşi, într-un anumit interval de timp, pragul de alertă, CE Oltenia ar putea închide temporar unul sau mai multe grupuri pentru a reduce cantitatea de poluanţi în aer sub pragul de alertă. Sunt monitorizate emisiile de SO2, NOX, pulberi, etc. „Există un prag de alertă, de exemplu la dioxid de sulf, media zilnică este 250 de micrograme. Dacă se ajunge la prag de alertă de 500 micrograme într-un interval de 3 ore, consecutiv, intrăm în procedura de alertă. Automat, cu colegii de la Garda de Mediu, cu DSP, identificăm sursa. În mare noi ştim sursele, de aceea facem protocolul şi cu CEO pentru că sursele le ştim, Rovinari şi Turceni. Dar poate să fie de exemplu emisia de la Rovinari sau de la Turceni, nu 500, ci 400 şi să am un aport din altă parte care să ducă la depăşirea acestui prag, poate fi un incendiu. Dacă incendiul nu pot fi stins repede, atunci CEO trebuie să ia măsuri. Să oprească un grup sau ceva, pentru că nu trebuie să depăşesc pragul. Trebuie să-l cobor cât mai repede”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj. Autorităţile mai spun că, în situaţia în care în trei ore nu reuşesc să scadă emisiile de poluanţi sănătatea populaţiei poate fi grav afectată. Protocolul încheiat între CE Oltenia şi instituţiile de mediu şi de sănătate are valabilitate nelimitată şi este încheiat în baza HG 257/2015.

În Protocol sunt precizate activităţi de supraveghere, operare şi monitorizare a procesului de producere a energiei electrice pentru prevenirea unei funcţionări anormale dar şi modificarea cotelor de participare a combustibililor prin creşterea cotei de participare a combustibililor suport utilizaţi, respectiv gaze naturale şi păcură.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: