CE Oltenia şi Hunedoara, aprobate în CSAT

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a abrogat in sedinta deieri  hotararea Consiliului luata pe 21 ianuarie 2010, privind reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice prin infiintarea a doua mari companii Electra si Hidroenergetica. Din acest moment, Guvernul este liber sa infiinteze doua companii  mai mici: Oltenia si Hunedoara. Procesul de infiintare a companiilor Electra si Hidroenergetica a esuat cu multe luni in urma, insa pentru a pune in practica o solutie alternativa de reorganizare a sistemului energetic, Guvernul avea nevoie de o decizie a CSAT.

Separarea minelor viabile de cele neviabile de la Compania Nationala a Huilei va avea loc pana la sfarsitul anului. Activele viabile vor cuprinde minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa. Activele neviabile vor cuprinde minele Petrila, Paroseni si Uricani. Guvernul planuieste ca toate unitatile neviabile sa intre in conservare si inchise pana in 2018. Potrivit unui regulament european, minele neviabile vor primi in continuare subventii, insa ponderea lor va fi redusa trepatat pana la eliminarea lor totala in 2018.
Minele viabile vor intra si ele intr-un program de restructurare pentru reducerea costurilor.

ALTERNATIVA

 Ministerul Economiei are in vedere o fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari, Turceni cu SNLO si infiintarea unui complex mai mare pe lignit-Oltenia. Un plan similar este prevazut si pentru Deva, Paroseni si CNH, acestea urmand sa formeze un complex pe huila-Hunedoara.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: