CE Rovinari, blocat de 50 de gospodării

Primarul Ion Gruescu din Negomir vrea să meargă la Ministerul Economiei pentru a rezolva problema exproprierilor din zonă. Acesta spune că soluția care ar împăca şi capra şi varza ar fi ca membrii familiilor ale căror gospodării se află în calea utilajelor de la carierele Tismana, Pinoasa şi halda Negomir ar trebui angajaţi de Complexul Energetic Rovinari. Astfel nu ar mai exista blocaje în ceea ce priveşte avansarea carierelor, iar oamenii ar avea un loc de muncă de pe urma căruia să îşi întreţină familia. Gruescu a solicitat sprijinul deputaţilor Cosmin Popescu şi Severus Militaru.

Primarul din Negomir a solicitat ajutorul deputaților Severus Militaru și Cosmin Popescu pentru a debloca situaţia în care se află mineritul din zonă. Acesta spune că a intervenit un blocaj între ceea ce priveşte avansarea carierelor și oamenii care trebuie să fie expropriaţi. Asta pentru că proprietarii celor 50 de gospodării cer ca în schimbul terenului măcar unul dintre membrii familiei să fie angajat la Complexul Energetic Rovinari. ”Am luat legătura cu deputații Severus Militaru şi Cosmin Popescu să facă demersurile necesare în ceea ce privește exproprierile de la cariera Tismana I şi II, Pinoasa și halda Pinoasa și halda Negomir”, spune Gruescu. Primarul comunei crede că angajarea oamenilor  ar fi soluţia care ar rezolva problema necesarului de personal, în condițiile în care de la începutul acestui an carierele aflate în subordinea CE Rovinari prestează activitate la un program de șapte zile. ”E o soluție pe care aș vrea să nu o scăpăm pentru că noi dăm cărbune, energie, dar în schimb nu prea primim nimic. Oamenii vor să dea pământul, așa că ar fi un fel de schimb, ceva de genul îi dau terenul numai să îmi văd copilul angajat. Iar pentru 40-50 de gospodării nu ar fi un lucru extraordinar. Ei au și un regulament ce privește ca unul din membrii familiei expropriate să fie angajat”, mai menționează Gruescu.

Aviz de la Ministerul Economiei

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Negomir, unde lucrările se derulează cu anumite întreruperi din cauza celor 20 de gospodării existente. Primarul dă asigurări că dacă locuinţele ar fi strămutate halda va putea funcționa pentru șase sau şapte ani. Astfel ar putea fi rezolvată și problema mineritului și a oamenilor din zonă. ”Dacă la Negomir se demolează 20 de gospodării dau scris că halda va funcționa pentru încă șapte ani fără niciun fel de probleme. Pot să spun că oamenii din zonă sunt calificați, unii dintre ei sunt lăcătuși mecanici. Halda de steril înaintează și spre satul Negomir, iar oamenii vor să dea terenul și casele unităților miniere pentru exploatare, însă numai să își vadă copii angajați”, explică Ion Gruescu.  Pentru a face aceste demersuri va fi nevoie de avizul favorabil al Ministerului Economiei.”Am vorbit și cu domnul Severus Militaru pe care l-am rugat să poarte discuții cu ministrul Economiei. Rămâne să mergem la Complexul Energetic Rovinari să facem documentele pentru a pleca la București. Am discutat și cu specialiștii din cadrul Complexului și am stabilit că având în vedere și lipsa de personal cu care se confruntă instituția am putea obține mai multe locuri”, afirmă acesta.

PRECEDENT

Primarul Ion Gruescu spune că există și un precedent la Cariera Jilț. ”Un astfel de lucru s-a făcut acum patru ani la Cariera Jilț, când din anul 2008 au fost angajate 80 de persoane. La acea dată lucrările carierei erau aproape blocate, dar pe parcursul celor patru ani cariera s-a extins, iar anul trecut a înregistrat un record de 7,2 milioane tone cărbune. Asta pentru că au angajat oameni și pot să spun că este un exemplu concret pe care ar trebui să îl urmăm. Avem această șansă și nu ar trebui să o ratăm”, afirmă Ion Gruescu.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: