Ciobanii păzesc turma de frică să nu rămână fără miei de Paşti

Ciobanii numără zile până la Paşti de frică să nu-şi piardă mieii înainte de a-i scoate la vânzare. Asta din cauză că în această perioadă lupii înfometaţi dau târcoale stânelor. Foarte mulţi crescători de ovine şi-au mobilizat familiile pentru a face cu rândul de pază, după ce lupii le-au atacat stânele. Nu de puţine ori gorjenii din Polovragi s-au întâlnit cu lupii chiar pe arterele principale de circulaţie.

Lupii din pădurile zonei montane creează probleme crescătorilor de ovine. Din cauza foamei, animalele atacă tot mai des stânele reducând considerabil numărul mieilor pe care ciobanii intenţionează să-i scoată la vânzare de Paşti. În timp ce oile sunt sugrumate, mieii sunt căraţi în afara ţarcurilor şi sfârtecaţi. După ce dimineaţa şi-au găsit mieii sfârtecaţi la câţiva metri distanţă de gardul proprietăţilor, crescătorii de ovine din Polovragi au hotărât să facă nopţi albe pentru a avea ce vinde de Paşti. „Ne-am întâlnit cu un lup pe stradă, mergea pe drumul principal. Era slab şi amărât, sigur ieşise după mâncare. Dacă nu veneam în dimineaţa aceea la stână cred că găseam ravagii aici. Câinii simt lupii cel mai uşor, însă de multe ori lupii vin în haită, iar câinii nu pot face faţă”, a declarat Gheorghe Bădiţa.

Printre cei păgubiţi de lupi se numără şi primarul comunei Polovragi. „Lupii ne-au topit toată iarna, iar situaţia continuă şi acum. Ca anul acesta n-a fost niciodată. Mai la toate stânele au fost probleme din cauza lupilor. Şi mie mi-au omorât patru miei şi mi-au luat alţi şase miei. Împreună cu familia  facem cu rândul la stână. Altfel nu se poate. Lupii sunt înfometaţi şi fac pagube mari. Este o situaţie alarmantă, după ce s-au cheltuit bani mulţi cu  hrana oilor, cu nutreţul şi porumbul, pe timpul iernii, acum lupii reduc numărul mieilor care ar putea fi vânduţi de Paşti”, a precizat Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi. 

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: