Ce spune Călinoiu despre privatizarea CE Oltenia

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, s-a declarat ieri revoltat de maniera în care guvernul tehnocrat a gestionat problema Complexului Energetic Oltenia. Ministrul Energiei a prins în strategia pe anul 2016 „continuarea demersurilor pentru privatizarea CEO”, fără a preciza dacă este vorba de o privatizare majoritară. Călinoiu s-a declarat revoltat şi a încercat din nou să convingă opinia publică de faptul că Ponta a salvat compania de la faliment.

Rep.: Cum comentaţi informaţia potrivit căreia CE Oltenia ar urma să fie privatizat până la sfârşitul lunii octombrie?

I.C.: Complexul Energetic Oltenia a mai fost o dată pregătit pentru privatizare, era hotărâre de guvern, era adus în pragul falimentului şi pe munca oamenilor din minerit, pe munca energeticienilor şi cu susţinere guvernamentală şi politică a fost salvat de la dezastru. Iată că am ajuns după o perioadă grea în care CEO a fost discriminat pe piaţa energetică, au trecut acele momente prin măsuri de eficientizare, de strângere a robinetelor, să nu mai fure hoţii, s-a pus cât de cât ordine. CE Oltenia şi-a demonstrat încă odată, de 50 sau 60 de ani de când funcţionează el, că este pilonul central în cadrul sistemului energetic naţional, iar în 2014 a produs cea mai mare cantitate de energie. Acum, vezi Doamne, îi pregătim privatizarea, îi pregătim să rămână fără sediu.

Rep.: Aţi discutat această situaţie în cadrul PSD?

I.C.: Am discutat şi am spus la nivelul Partidului Social Democrat decizia locală, formarea mixului energetic, am discutat ieri cu fostul prim ministru care o să-i pună pe tapet domnului Dragnea refuzul de a privatiza CE Oltenia.

Rep.: Veţi îndemna la proteste în stradă?

I.C.: Nu protestele sunt acelea care rezolvă problema acum. Eu le spun tuturor sindicatelor să intrăm în dialog cu guvernul, cu clasa politică. Faimoşii lider de sindicat care strigau prin piaţă fără nici un fel de temei văd că tac. Oare sunt de acord cu desfiinţarea locurilor de muncă? Le recomand şi îi sfătuiesc să strângă rândurile şi să ţină la locurile de muncă ale minerilor şi energeticienilor.

Rep.: Cum vi se pare evaluarea la 70 de milioane de euro a CE Oltenia?

I.C.: Evaluarea de 70 de milioane de euro mi se pare o batjocură. Batjocură, pur şi simplu. Dacă îl defineşti acum ca fiind pe pierdere în condiţiile în care face cea mai mare producţie de energie, să provizionezi datorii istorice, clar că se pregăteşte ca ea să fie o unitate pe pierdere ca să-l cumpere cineva la o valoare mică şi să laşi zece mii de oameni fără loc de muncă.

Rep.: Ce veţi face concret pentru sprijinirea CE Oltenia?

I.C: Demersurile mele sunt clare, voi face de astăzi, în mod oficial, o solicitare către Guvernul României, către ministerul de resort şi către Partidul Social Democrat că un guvern tehnocrat nu ia decizii pentru interesul naţional, pune în aplicare decizii şi trebuie o decizie foarte clară în acest sens.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: