Cea mai cunoscută băciță din România, mesaj pentru primul turist care i-a trecut pragul

Băcița Mărioara Babu, care a primit recent titlul de Tezaur Uman Viu, pentru modul în care duce mai departe tradițiile ciobănești a vorbit despre începuturile sale și despre cum s-a hotărât să deschidă larg porțile stânei pentru turiști. Rapid, a devenit cel mai cunoscut popas de pe Transalpina și mii de turiști îi trec pragul în fiecare an. 

Un turist care a ajuns la ea la stână i-a dat ideea să gătească mai mult și să invite și turiștii la masă. Și așa a făcut, iar acum a devenit cea mai cunoscută băciță din România. 

"Vreau să-i dedic diploma de Tezaur Uman Viu (acordată de Ministerul Culturii), primului om (turist) venit la stână odată cu asfaltarea drumului prin 2007, și care, după ce l-am certat (mai mult în gând), pentru că îmi luase pofticios, pe furiș, o bucată din tocanul preparat pentru copiii mei în vatra stânii, în timp ce eu tăiam cașul în celar, mi-a spus: "Băciţo, fă mâncare ciobănească pentru toată lumea! Gătiţi să se bucure fiecare om de bunătăţile ciobănești din partea Novaciului și a Transalpinei. Puneţi ceaunele afară la fiert, să bolborosească zilnic bucatele și daţi-ne tuturor să mâncăm de-ale stânii, că doar așa ne mai aduceţi și nouă aminte de unde am plecat cândva. Stâna aceasta să se numească Stâna Ștefanu, după numele muntelui pe care e așezată, să aibă mereu porţile deschise și să rămână la fel: fără termopane, curent electric sau feţe de mese preţioase. Să lăsaţi izvorul izvor, să bem apă rece cu cana, focul în vatră mereu aprins să ne afumăm pe lângă el pentru pastramă, iar dumneavoastră să primiţi fiecare om cu bucurie. Să vă păstraţi mereu zâmbetul pe buze și, mai ales, păstraţi-vă omenia! Dacă veţi face astfel, dumneavoastră, Mărioara Băbu și stâna familiei, veţi ajunge cunoscute în România și veţi face cunoscută totodată și ospitalitatea cu tradiţiile noastre românești și peste hotare".

"Am făcut întocmai cum a zis turistul și iată că a venit momentul să mă bucur. Dimpreună cu mine, sper că se bucură miile de oameni care au mâncat din preparatele gătite de mine și familie, oameni care au lăsat atâtea cuvinte frumoase în cele 12 caiete de impresii de la stână. Dacă veniţi într-un număr așa mare, înseamnă că mâncarea e bună! Acest Titlu e ca o voce care îmi spune: Nu schimbaţi nimic! Lăsaţi totul așa! Continuaţi", a mai mărturisit băcița Mărioara.

Galerie foto




Vizualizări: 2,296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: