Centrul de Zi Christian, o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi

Centrul de Zi „Christian” s-a dovedit a fi unul dintre proiectele de succes ale Primăriei Târgu Jiu. Luna trecută, persoanele cu dizabilităţi au fost implicate în peste 1000 de activităţi de socializare şi relaxare. La aproximativ o jumătate de an de la inaugurare, instituţia va găzdui primul eveniment cultural, un spectacol de muzică şi poezie susţinut de persoanele cu handicap.

Mai multe oraşe din ţară vor prelua ideea Primăriei Târgu Jiu de a înfiinţa un centru pentru persoanele cu handicap. Centrul de Zi „Christian” impresionează pe toţi cei care îi trec pragul, începând de la beneficiari şi până la reprezentanţii altor primării. „Centrul de Zi Christian va fi preluat ca şi idee de alte administraţii publice din ţară. Reprezentanţii primăriilor din mai multe oraşe ne-au trecut pragul pentru a vedea cum arată centrul de la Târgu Jiu intenţionând, la rândul lor, să realizeze proiecte pe fonduri europene în acest sens”, a declarat Daniel Andrei, coordonatorul Centrului de Zi „Christian”.

Zilnic, zeci de persoane cu dizabilităţi beneficiază gratuit de serviciile centrului. „Se împiedică separarea persoanelor cu dizabilităţi de comunitate. Totodată, încercăm să reducem din frustările persoanelor cu dizabilităţi. Activităţile centrului se desfăşoară pe mai multe paliere: dimensiune psihologică, utilizarea calculatorului, terapie ocupaţională, exerciţii fizice etc. Toate serviciile sunt gratuite întrucât persoanele cu handicap au venituri foarte mici, banii fiindu-le insuficienţi pentru a le putea acoperi nevoile”, a menţionat Daniel Andrei.

Primul eveniment cultural

Centrul de Zi „Christian” va găzdui miercuri, începând cu orele 15.00, primul eveniment cultural, un spectacol de muzică şi poezie susţinut de persoanele cu handicap. „Vom organiza prima ediţie a unei manifestări culturale cu scopul de a face cunoscute creaţiile persoanelor cu handicap, promovând o imagine pozitivă a lor. Avem persoane care scriu poezii, persoane care cântă foarte frumos, însă nu s-au făcut auzite”, a declarat Daniel Andrei.

Luna trecută, la Centrul de Zi „Christian” au fost organizate aproximativ 1200 de activităţi. Potrivit conducerii centrului, jumătate dintre angajaţii sunt persoane cu dizabilităţi. „Jumătate dintre angajaţii Centrului de Zi sunt persoane cu handicap. În urma acţiunilor desfăşurate la nivelul instituţiei, trei dintre beneficiari vor urma cursuri universitare, fiind admişi la facultate”, a menţionat Daniel Andrei.       

Vizualizări: 420

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: