Centrul din Târgu-Jiu al persoanelor cu handicap va fi extins

Lucrările de extindere şi modernizare a Complexului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi Bâlteni au fost demarate începând de ieri. Vor fi create noi locuri în cămin, dar acestea sunt deja ocupate.

Aceste lucrări privesc amenajarea etajului III al clădirii, unde vor fi realizate opt dormitoare, magazie, cabinet medical, farmacie, arhivă, sală de activităţi comune, sală kinetoterapie, vestiar, grupuri sanitare cu duşuri şi magazii pentru rufe. Pe lângă hol, coridor şi casa scării până la sfârşitul lunii mai va deveni funcţional şi un lift care va deservi întreaga clădire. Proiectul a fost realizat prin intermediul Programului Operaţional Regional şi are o valoare de 972.931,41 lei, din care finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene este de 605.118,91 lei, contribuţia Guvernului României de 92.547,60 lei şi cofinanţarea Consiliului Judeţean de 275.264,90 lei.

Locurile nou create, ocupate încă de pe acum

Deşi vor fi create încă 40 de locuri pentru adulţii cu handicap, capacitatea complexului nu va putea satisface numărul mare al solicitărilor. Locurile noi sunt ocupate încă de acum, în ciuda faptului că lucrările de extindere abia au început. În momentul de faţă, Complexul pentru Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi are o capacitate de 130 de locuri şi 136 de asistaţi. “Extinderea complexului era mai mult decât necesară ţinând cont de faptul că în centrul de la Debarcader sunt peste 27 de persoane care au împlinit vârsta de 18 ani, persoane care vor fi mutate în noul spaţiu. Astfel, în prezent sunt ocupate circa 85% din locuri. Chiar şi prin extindere, numărul acestora este insuficient deoarece avem foarte multe solicitări atât din partea persoanelor cu handicap neinstituţionalizate cât şi din partea centrelor din Bucureşti, Bistriţa Năsăud şi zonele limitrofe, centrele de acest gen fiind foarte puţine la nivel naţional”, a declarat Klara Şerbănoiaca, directorul executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Deficit de specialişti

Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi are un număr de 145 de angajaţi, însă duce lipsă de specialişti. “Complexul se confruntă cu un deficit de specialişti. În prezent nu avem decât un kinetoterapeut, deşi ar trebui să avem trei. De asemenea, nu mai avem maseur pentru că cel care a lucrat la noi şi-a găsit un alt loc de muncă”, a declarat Jana Trunchi, directorul complexului.      

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: