CEO anunţă salarii mai mari, angajaţii primesc bani mai puţini!

Salariile au crescut, spune directorul de Resurse Umane din Complexul Energetic Oltenia, Ion Răuţ. În acelaşi timp, fluturaşii de salariu ai angajaţilor din Complexul Energetic Oltenia arată pierderi de 200-300 de lei. Sindicalistul Constantin Mitrescu spune că la Rovinari zilele de 1 şi 2 ianuarie, sărbători legale, au fost plătite la jumătate, iar primele de vacanţă pentru 150 de salariaţi nu au fost acordate în totalitate.

Directorul de Resurse Umane Ion Răuţ a declarat la o emisiune tv că toţi angajaţii de la CEO vor avea salarii mai mari. „Tuturor salariaţilor le-au crescut salariile de bază, numai prin transpunerea pe noua grilă unitară rezultând un efort financiar de circa 0,5% din fondul de salarii. Când vor primi fişele de salarii vor constata că au câştigat, sume nu foarte mari, câţiva zeci de lei, până la 100 de lei la unii care au avut salariu mai departe de clasa respectivă, dar toată lumea fost pusă pe grila de salarizare în sus“, explică directorul Răuţ. Mai exact, salariul de bază va fi de 2.100-2.200 de lei, dar după aplicarea pachetelor extra-salariale se ajunge la 3.700 de lei. Răuţ mai spune că probleme privind diferenţa de salarii au rămas la directori. „Diferenţa între doi directori este de până la 2.000 de lei, dar între muncitori este cam 140 de lei ca diferenţă între carieră şi complexuri“.

Mitrescu: Administraţia a făcut un abuz!

Până să fie aplicat noul CCM şi salariile să fie mai mari, conducerea CEO a tăiat din salariile ce le reveneau potrivit vechiului contract. Acest lucru ar putea aduce după sine mai multe acţiuni în instanţă. „Încerc să rezolv pe cale amiabilă, dar altfel voi ajunge în instanţă. Mai aştept câteva zile“, a spus sindicalistul Mitrescu.

La SNLO zilele de 1 şi 2 ianuarie ar fi trebuit să fie plătite cu 100%, dar nu au primit un leu, iar la Rovinari au fost plătite conform noului CCM, care abia ieri a ajuns la Inspectoratul Teritorial de Muncă, deci nu a intrat încă în vigoare.

Liderul de sindicat Constantin Mitrescu a făcut adrese şi la CEO şi la ITM reclamând neaplicarea contractului de muncă. „S-a făcut un abuz extraordinar! Am făcut adresă şi la dumnealor şi la ITM. A venit şi domnul George Romanescu în sală şi a spus că până când CCM-ul nu va fi înregistrat va fi în vigoare contractul individual de muncă. Potrivit Legii 62 nu pot primi drepturi inferioare celor negociate în contractul de muncă. Ei nu au respectat legea“, a explicat Mitrescu. Acesta a adăugat că în şedinţa Directoratului CEO s-au luat hotărâri care nu respectă contractul de muncă. „Directoratul a privat oamenii de drepturi. 150 de persoane de la Rovinari ar fi trebuit să ia 5.000 de lei primă de vacanţă, dar au luat doar 1.000 de lei, la sărbătorile legale trebuia să aplice 200% pentru că aşa am negociat şi ei au aplicat 100% cât este în contractul negociat acum. În final fiecare salariat a pierdut 2-3 milioane“, a spus Mitrescu. Sindicalistul mai spune că, deşi sărbătorile legale vor fi plătite acum cu 100% şi nu 200% ala cum era anterior, pierderea este recuperată prin obţinerea unui nou spor, sporul de ture.

EXCEPŢIE

Fluturaşii de salarii de la Rovinari şi Divizia Minieră arată că zilele de 1 şi 2 ianuarie, sărbători legale, nu au fost plătite conform contractului individual de muncă. Numai la Turceni liderul Eugen Iovan spune că angajaţii şi-au luat toţi banii şi că noul CCM aduce noi beneficii.

CÂT IA UN ŞEF

Directorii din CEO vor lua între 8.000 şi 10.000 de lei. „Un director o să ajungă undeva la 7000-8000 de lei la exploatări sau la peste 10.000 de lei în complexuri energetice“, a declarat Ion Răuţ.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: