CEO vrea să recupereze 19 milioane de lei de la Pandurii

Suporterii echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu ar putea să-şi ia adio de la posibilitatea de a vedea un meci al echipei locale în UEFA League, dacă un proces intentat clubului de administraţia Complexului Energetic Oltenia va fi câştigat de către partea reclamantă. CEO vrea o hotărâre judecătorească prin care să i se permită se recupereze nu mai puţin de 19 milioane de lei de la Pandurii Lignitul Târgu Jiu, bani pe care echipa i-a primit în 2009, 2010 şi 2011 ca finanţare de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia.

La începutul primăverii, Curtea de Conturi îşi făcea public raportul de activitate pe anul trecut şi acolo era scris negru pe alb că în 2011 fosta SNL Oltenia ar fi dat la Pandurii 8,8 milioane lei în condiţii nelegale. Actualii şefi ai CE Oltenia erau obligaţi nu doar să recupereze suma respectivă, ci şi să aprofundeze cercetările şi să vadă dacă şi în anii anteriori finanţarea cu sume la fel de mari a fost la fel de „nelegală”. Cum discuţia despre banii care ajung la Pandurii e una veche, Corpul de Control din cadrul CEO şi-a exercitat prerogativele şi a verificat sumele virate la clubul condus de Marin Condescu.

Adevărul va fi stabilit în instanţă

Primele declaraţii pe marginea celor constatate de Corpul de Control au fost făcute publice ieri de către directorul Diviziei Financiare din cadrul CE Oltenia, Daniel Pităroiu. Într-o conferinţă de presă, acesta a precizat că administraţia a depus plângere la instanţă pentru a recupera banii, CEO având de primit înapoi, teoretic, 18,8 milioane lei de la Pandurii şi încă un milion de la alte două echipe, una fiind Minerul Motru. Conform lui Pităroiu, verificările Corpului de Control din cadrul CEO au început după ce Curtea de Conturi a obligat unitatea să recupereze 8,8 milioane lei cu care clubul de fotbal ar fi fost finanţat ilegal de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia. Suma a fost folosită în 2011, iar verificările ulterioare ale Corpului de Control au vizat fonduri cheltuite similar în 2010 şi 2009.

„Iniţial a fost vorba de 8,8 milioane lei, dar Curtea de Conturi ne obliga pe noi să facem verificări pentru o perioadă mai mare din urmă. Acum aceste verificări s-au încheiat şi din ele reiese că avem de recuperat peste 19 milioane de lei, cea mai mare parte de la echipa Pandurii”, a declarat Pităroiu. Şeful Diviziei Financiare a CEO a menţionat că unitatea ar avea de recuperat circa un milion din cele 19 de la două echipe de fotbal finanţate de fosta SNL Oltenia. „Una dintre echipe este Minerul Motru şi cealaltă este una de prin judeţul Mehedinţi, al cărei nume nu-l mai ştiu acum. Pentru ele încă nu s-a finalizat toată documentaţia, dar, desigur, şi în cazul lor ne vom adresa la instanţă cu plângere pentru a recupera banii respectivi, aşa cum ne-a obligat Curtea de Conturi”, a mai spus Pităroiu.

Condescu nu-şi face griji

Dacă în tribune fanii nu îşi mai fac probleme acum în privinţa retrogradării, au totuşi un motiv nou de îngrijorare, cel privitor la finanţarea clubului într-un sezon care se anunţă a fi unul cu rezultate ce vor rămâne consemnate în istoria echipei. Preşedintele Clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Marin Condescu, îi linişteşte pe cei care îşi fac griji în privinţa banilor echipei, el spunând că nu crede că, la finalul procesului, clubul va trebui să restituie banii respectivi. „Complexul Energetic Oltenia finanţează anul acesta clubul cu 9 milioane de lei, aşa cum făceau în anii trecuţi unităţile care au intrat în componenţa CEO. Finanţarea se face în baza aceleiaşi legislaţii, dar, de fiecare dată, au existat interpretări cu privire la modul de alocare a banilor pentru ca, la final, noi să avem dreptate. Ce-o să facem anul viitor pe vremea aceasta dacă vine iar vreun control? O să ne judecăm cu CEO pentru finanţarea de acum, complexul fiind membru fondator al clubului? Nu cred”, a declarat Marin Condescu.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: