Cereri de adopţie multe, copii puţini

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia a Copilului (DGASPC) Gorj se confruntă în această perioadă cu o problemă delicată în ceea ce priveşte adopţiile. Astfel, chiar dacă există foarte multe cereri din partea familiilor care vor să ia un copil spre adopţie, numărul copiilor adoptabili este în continuă scădere.

Constantin Preoteasa, directorul executiv al DGASPC Gorj, spune că cererile familiilor respective nu pot fi îndeplinite şi din cauza faptului că ce mai căutaţi sunt copiii mici: „Toată lumea vrea să adopte copii cu vârste între 2 şi 4 ani, însă nu prea avem din aceştia. Singura soluţie în acest caz sunt copiii daţi spre adopţie de fetele tinere care nasc în maternitate”. Conform datelor furnizate de DGASPC Gorj, în anul 2009, un număr de 26 de persoane/familii cu domiciliul în judeţul Gorj au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte, iar 16 familii au copii încredinţaţi în vederea adopţiei. De asemenea, 13 copii cu vârste între 1-12 ani au fost declaraţi adoptabili. Sunt adoptabili copiii care nu au părinţi sau ai căror părinţi si-au dat consimţământul spre adopţie. Preoteasa afirmă că nu lipsesc nici cazurile când  familii care locuiesc în judeţele învecinate doresc să adopte copii din Gorj.

Şi bătrânii vor să adopte

Preoteasa mai precizează că în anii precedenţi au primit şi solicitări mai puţin obişnuite sau care nu puteau fi soluţionate. Chiar dacă cererile de adopţii sunt în general apanajul familiilor tinere, există şi bătrâni care doresc să ia în grijă copii. Însă directorul DGASPC spune că legea nu le permite acest lucru, pentru că adoptatorul trebuie să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare dezvoltării depline şi armonioase a personalităţii copilului: „Am avut şi vreo 6 cazuri în care persoane înaintate în vârstă doreau să adopte copii mici. Însă acest lucru nu este posibil, deoarece nu au pot îndeplini condiţiile  materiale necesare pentru creşterea lor”. Alte solicitări mai deosebite veneau în anii trecuţi de la familiile de romi, care doreau să adopte copii români. În prima lună a lui 2010, 2 persoane/familii gorjene au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte, însă niciun copil nu a fost declarat adoptabil. Persoanele interesate să adopte un copil provin atât din mediul rural, cât şi din cel urban.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: