Cetăţenii din Roşiuţa primesc apă potabilă la program

Locuitorii din Roşiuţa, localitate aparţinătoare municipiului Motru, primesc apă cu porţia. Asta pentru că puţurile de alimentare nu fac faţă necesarului pentru toată localitatea. O soluţie ar fi ca puţurile forate în interiorul unităţii miniere din zonă să fie puse la dispoziţia lor.  Autorităţile locale speră să găsească înţelegere la nivelul CE Oltenia pentru a rezolva această problemă, mai ales că se anunţă zile caniculare.

Fântânile din satul Roşiuţa au secat ca urmare a exploatărilor miniere, astfel că cetăţenii se confruntă cu o lipsă acută a apei potabile. Apa potabilă furnizată de la puţurile Carierei Roşiuţa nu fac faţă necesarului pentru întreaga localitate. Astfel se face că oamenii primesc „lichidul vieţii” cu porţia. „Avem apă la program, o zi da, una ba. Ne este greu, când nu avem facem setea. Noi fântâna nu o folosim pentru că nu e apa bună de băut. Ne descurcăm foarte greu. Mai oprim apă în butoaie, e greu fără apă”, a spus Gheorghiţa Ciobilă, localnică din Roşiuţa.

Reprezentanţii a 73 de familii afectate din zonă au strâns semnături pe care le-au prezentat autorităţilor locale, în speranţa că le va fi rezolvată problema apei potabile. „Cetăţenii din satul Roşiuţa ne-au făcut o sesizare legată de apa potabilă, mai ales în situaţia în care ne aflăm, cu caniculă, cu temperaturi foarte ridicate. Este o reţea de apă potabilă care a fost făcută de către Cariera Roşiuţa în 2004 ca o compensare a faptului că gospodăriile şi pânza freatică a fost afectată de mineritul de la carieră. Ei au un protocol prin care cei de la Cariera Roşiuţa se obligau să le dea apă gratuită cetăţenilor din sat. Cei de la conducerea carierei invocă fel de fel de probleme. Adevărul este că, dacă apa este gratuită, foarte mulţi dintre ei fac abuz de ea, o folosesc noaptea ca să mai ude prin grădini, lucru ce deranjează pe cei de la capete, pentru că acum capacitatea de înmagazinare a bazinului este mică, comparativ cu necesarul pe care îl au cetăţenii”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

Puţurile săpate de carieră sunt colmatate

Autorităţile locale spun că vor încerca să rezolve cât mai repede problema apei potabile din satul Roşiuţa.„În prezent, cetăţenii au apa la program fiindcă puţurile săpate de cei de la carieră, mare parte din ele sunt colmatate, trebuie deznisipate şi ar mai fi încă două pe care noi am putea să le băgăm în funcţiune dar numai cu sprijinul Complexului Energetic. Ei au făcut această petiţie pe care eu mi-am însuşit-o. Am luat legătura cu domnul director Antonie, i-am explicat, dânsul a discutat telefonic cu directorul carierei Roşiuţa şi deja au început să se reglementeze o parte din aceste probleme. Voi depune petiţia la Consiliul Judeţean şi voi cere ca această problemă a cetăţenilor să fie rezolvată, mai ales că este seceta care este”, a mai spus primarul Dorin Hanu.

Proiect

Cea mai viabilă variantă pentru ca toţi cetăţenii din Motru să beneficieze de apă potabilă este finalizarea proiectului de alimentare cu apă demarat în urmă cu ceva timp de autorităţile locale. Proiectul este blocat datorită faptului că primăria nu a reuşit deocamdată să obţină avizul din partea Ministerului Finanţelor pentru contractarea unui credit necesar cofinanţării. Valoarea proiectului este 3,5 milioane de euro. Mare parte din sumă reprezintă fonduri guvernamentale, 22% fiind cofinanţarea din partea consiliului local. În momentul în care autorităţile locale vor primi avizul pentru contractarea creditului, vor continua lucrările pentru finalizarea proiectului.

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: