Cinci ani de performanță. Cu ce se confruntă acum fabrica de la Turceni!

Fabrica Etex Building Performance de la Turceni este una din puținele investiții de succes din Gorj. Dl. Gheorghe Budrugeac, director industrial SEE, Etex Building Performance, a avut amabilitatea să ofere un interviu ziarului Pandurul, în care a vorbit deschis nu doar despre planurile de viitor, dar și despre problemele pe care le întâmpină.

Reporter: Fabrica de la Turceni a produs în cinci ani peste 100 de milioane de metri pătrați de gips-carton. Care sunt beneficiarii acestui tip de produs? Ce alte produse oferiți?

Gheorghe Budrugeac: Fabrica Etex Building Performance de la Turceni este cea mai mare fabrică de gips-carton din România. Producția sa este destinată atât pieței interne, cât și exportului în țările din regiune.

Fabrica și-a început producția în 2015, fiind concepută pentru a fi un hub regional pentru businessul grupului Etex din România. Astăzi, aproape jumătate din producția companiei Etex Building Performance merge către export în 11 țări din regiunea balcanică, dar și din Europa Centrală.

Reporter: Gipsul, care pentru termocentrala din Turceni este un deșeu, pentru dvs. este materie primă. În România există facilități pentru producătorii care contribuie la un mediu mai curat?

Gheorghe Budrugeac: În Europa de Vest și în toată lumea există numeroase fabrici de gips-carton aflate în apropierea centralelor electrice pe cărbune. Astfel de parteneriate reprezintă un win-win, în condițiile în care centralele pe cărbune nu mai plătesc pentru eliminarea materiei rămase în urma arderilor, în timp ce producătorii de gips pot utiliza aceasta resursă eficient la fabricarea mai multor tipuri de produse, contribuind în același timp la reducerea emisiilor poluante. Dintre aceste activități, fabricarea plăcilor de gips-carton reprezintă obținerea produselor cu cel mai înalt grad de valorificare a acestui produs secundar rezultat în urma arderii cărbunilor, care ar fi constituit un deșeu dacă nu ar fi fost valorificat. În România, fabrica de la Turceni a Etex Building Performance este singura din România care folosește gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică pe cărbune.

Reporter: Mai multe grupuri energetice ale CE Oltenia vor trece de pe cărbune pe gaze naturale. Credeți că afacerea dvs. va avea de suferit?

Gheorghe Budrugeac: Fabrica Etex Building Performance de la Turceni reprezintă o investiție pe termen lung, care are la bază principiile economiei circulare. Sustenabilitatea este urmărită în toate activitățile din cadrul unității de producție. Astfel, pe lângă gipsul produs din materia primă obținută de la Complexul Energetic Oltenia, cartonul provine din materie primă reciclată. De asemenea, recirculăm apa folosită în procesul de producție si valorificăm și apa de ploaie adunată de pe acoperișurile fabricii și din propriile puțuri forate, limitând astfel consumul de resurse naturale. Salutăm inițiativele Uniunii Europene de relansare economică pe principii sustenabile și luăm în calcul toate scenariile prin care acestea pot influența businessul nostru de producție.

În privința transformării unor grupuri energetice, există încă un mare potențial de a recupera, pentru o lungă perioadă de timp, gipsul care acum este amestecat cu cenușă și aruncat pur și simplu ca un deșeu pe câmpurile din apropierea centralelor, așa cum se întâmplă la Rovinari.

Reporter: Termocentrala din Rovinari pare a avea viitor în privința grupurilor pe cărbune, luați în considerare realizarea unei investiții similare acolo?

Gheorghe Budrugeac: Etex Building Performance a semnat un angajament cu Complexul Energetic Oltenia înainte ca fabrica de la Turceni să fie pusă în funcțiune pentru furnizarea de materie primă pentru producerea plăcilor de gips-carton. În ultima perioadă au existat anumite momente în care materia primă nu a mai fost livrată cu regularitate sau chiar a fost sistată, motiv pentru care căutăm, împreună cu partenerii noștri, noi modalități de a asigura materia primă pentru fluxul nostru de producție. Suntem interesați să continuăm să producem în județul Gorj, inclusiv prin realizarea unei investiții într-o instalație de uscare a șlamului de gips la Rovinari. O eventuală investiție în instalația de uscare a șlamului de la Rovinari, realizată de Etex, ar fi de 5-6 milioane de euro, în condițiile în care investiția totală realizată până în prezent de Etex Building Performance în județul Gorj se ridică la peste 52 de milioane de euro. Sperăm să găsim înțelegere din partea tuturor actorilor locali pentru demararea investiției, pentru a putea continua activitatea în județul Gorj așa cum am făcut-o și până acum, oferind locuri de muncă și contribuind cu taxe către bugetul local.

Reporter: Compania dvs. își propune să recicleze în viitorul apropiat, în cadrul fabricii de la Turceni, plăcile provenite din deșeurile de pe șantiere. Ce ne puteți spune despre acest proiect?

Gheorghe Budrugeac: Fabrica de la Turceni a fost concepută pentru a putea recicla plăcile de gips-carton obținute din deșeurile de materiale de construcții. În prezent, cadrul legal referitor la gestionarea acestor deșeuri nu are pârghii care să încurajeze colectarea separată a deșeurilor de materiale de construcții. În aceste condiții, în prezent nu există suficiente cantități de deșeuri de plăci de gips-carton pe piață. În momentul în care vom avea la dispoziție suficiente cantități, vom putea recupera si gipsului din plăcile de gips carton recuperate din deșeurile de materialele de construcție.

Reporter: Câți salariați are fabrica de la Turceni? Aveți probleme în a asigura forța de muncă necesară?

Gheorghe Budrugeac: Fabrica de la Turceni, care utilizează cele mai recente tehnologii de producere a plăcilor de gips-carton, are în prezent 90 de angajați. Compania noastră este preocupată în permanență să le ofere angajaților programe de pregătire și să le asigure cele mai sigure condiții de muncă.

Drept dovadă, în perioada stării de urgență, am decis să nu oprim activitatea fabricii, respectând toate măsurile de protejare a angajaților și a partenerilor noștri, astfel că angajații noștri nu au fost afectați în niciun fel în această perioadă. Pentru aceasta am implementat imediat proceduri stricte de lucru, însoțite de materiale de protecție și comunicări frecvente. Totodată, am oferit angajaților posibilitatea lucrului de la distanță. Acesta este și motivul pentru care ne bucurăm de un grad de retenție destul de ridicat al angajaților noștri.

Vizualizări: 3,651

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: