Cinci mii de saci plini cu gunoaie adunate din râul Motru

Râurile din județul Gorj au fost transformate în adevărate gropi de gunoi. După acțiunea de amploare de ecologizare din Defileul Jiului, a urmat o nouă igienizare în altă zonă din județ, unde gunoaiele au sufocat râul. Zeci de voluntari și angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au adunat tot felul de gunoaie aruncate în râul Motru, din localitatea Padeș.

În total, voluntarii au umplut în jur de 5.000 de saci cu deșeurile pe care le-au scos numai din albia râului. S-a implicat în acțiune și Primăria Padeș care a invitat localnicii să dea o mână de ajutor. “Tot locuitorii sunt de vină în mare parte. E o rușine că aruncă oamenii gunoaie. Trebuie luate măsuri și să fie amendați cei care aruncă gunoaiele”, a declarat un localnic.

„Sunt mormane de gunoaie. Am văzut că sunt aduse cu sacii gunoaiele în capul satului. Sunt haine, tot felul de mizerii. Tot oamenii le aruncă, tot ai noștri din sat. Poluarea vine de la noi. Doar cine aruncă gunoaie aici? Sunt tomberoane, dar nu toată lumea înțelege că acolo trebuie să arunce gunoaiele”, a mai spus o femeie din localitate.

Primarul s-a declarat dezamăgit că apelul său a ajuns la prea puțină lume și promite să repete acțiunea de ecologizare. “Oamenii au ieșit cât au putut de mulți. Mă așteptam la un număr mult mai mare. Sper ca din acțiunea asta mulți cetățeni să înțeleagă, să mențină curățenia și dacă e cazul să iasă cât mai mulți. În martie, eu îmi doresc să mai organizez o astfel de acțiune și sper ca atunci să vină mai mulți oameni și să adunăm tot din râu. Mi-au zis oamenii să dăm amenzi dacă se mai aruncă gunoaie. O să aplicăm această măsură. Unii își doresc să fie păstrat râul curat. Tot noi le aruncăm. Am dat europubele, am mai completat. A mai adus firma și containere, le-am înșirat prin sate. Sperăm să mai aducă, să avem în toată comuna”, a declarat primarul din Padeș, Antonie Serafim.

Dacă nu s-ar fi implicat în igienizarea cursului de apă, primăria risca amendă până la 90 de mii de lei. Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj au transmis că vor reveni să facă verificări în zonă. Dacă gunoaiele se vor înmulți la loc, vor lua măsuri. „Din păcate, acest fenomen al gunoaielor pe cursurile de apă este destul de generalizat. Pentru noi, astfel de acțiuni o să devină o obișnuință. Autoritățile locale au obligația să facă aceste igienizări inclusiv pe cursurile de apă. Noi am preferat să nu intervenim cu amenzi de la început pentru că sunt destul de mari. Dacă nu se poate colabora, o să procedăm și în acest sens. Noi vom intensifica și controalele pe această parte a igienizărilor”, a explicat Alexandru Buduran, directorul SGA Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 2,926

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: