Cinci primării din Gorj au conturile blocate

Început greu de an pentru cinci primării din judeţul Gorj. Din cauza faptului că nu au reuşit să-şi achite datoriile învechite, conturile acestora au fost blocate de către Trezoreria Gorj. Este vorba de administraţiile locale din Bâlteni, Bolboşi, Crasna, Săcelu şi Cruşeţ, care înregistrează arierate de aproape o jumătate de milion de lei. Acum, primăriile pot să mai efectueze plăţi doar din bugetul propriu, în cazul în care dispun de sumele necesare.

Datoriile pe care le înregistrează zecile de primării din judeţul Gorj se ridică la aproape 16 milioane de lei, însă doar administraţiile locale menţionate mai sus nu au reuşit să reducă arieratele cu 5%, aşa cum prevede legea. Astfel stând lucrurile, conturile celor cinci primării au fost blocate pe tot cea ce înseamnă sumele alocate de la bugetul de stat. Cele mai mari arierate le înregistrează primăria Săcelu. „Unităţile administrativ teritoriale aveau obligaţia să-şi reducă arieratele şi, la data de 31 decembrie, un număr de cinci comune nu au reuşit. Este vorba de Bâlteni cu arierate de 36 mii lei, Bolboşi-78 mii lei, Crasna-106 mii lei, Săcelu-250 mii, Cruşeţ-21 mii. Nu mai primesc sume defalcate de la bugetul de stat decât pentru a-şi achita aceste obligaţii”, a declarat Gheorghe Paraschivu, şeful Trezoreriei Gorj.

Din totalul arieratelor pe care le înregistrează primăriile din judeţul Gorj, circa 12 milioane sunt aferente programelor naţionale, iar restul sunt cele care sunt suportate din veniturile proprii.

Ce trebuie să facă primăriile

Autorităţile locale din Bâlteni, Bolboşi, Crasna, Săcelu şi Cruşeţ trebuie să-şi achite arieratele pentru a li se debloca conturile. „Cele cinci unităţi administrativ teritoriale trebuie să-şi plătească aceste sume. Pot să ceară bani inclusiv din sumele acelea care sunt blocate pentru a se achita de obligaţii. Apoi li se deblocă şi pentru alte plăţi”, a mai spus Gheorghe Paraschivu.

Primarii îşi pun speranţa în Consiliul Judeţean

Autorităţile locale din Bolboşi spun că vor încerca să scape de aceste obligaţii şi speră să fie sprijiniţi de şefii judeţului. „Ni s-a blocat luna asta. Sunt nişte datorii moştenite. O să le achităm, să ne deblocăm cotele. Ori luăm din excedent, ori o să primim de la Consiliul Judeţean pentru stingerea arieratelor. Până vom scăpa de ele, mai e un pas. Deocamdată ne descurcăm cu ce avem, din ce reuşim să mai încasăm”, a spus Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboşi.

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: