Ultima fiţă: agendă ortodoxă pe stick sub formă de sfeșnic

Preoţii se plâng că le este din ce în ce mai greu să vândă produsele de cult impuse de Mitropolie. Clasicele calendare bisericeşti au căutare în această perioadă, dar vinul, cărţile şi, mai nou, stickurile de memorie în formă de sfeşnic, sunt greu de vândut enoriaşilor.

 „ Este foarte greu pentru un preot să se descurce, mai ales în zilele de astăzi. Oamenii nu mai au bani, pentru ei biserica și ajutorul lui Dumnezeu este ultima speranță. În condițiile în care ei de abia fac rost de bani să aprindă o lumânare sau să dea un pomelnic, și în situații mai rare să plătească taxa de cult, nu putem să-i obligăm să cumpere lumânări, calendare, vin bisericesc sau nu mai știu ce cărți. De cele mai multe ori, noi, preoții, le plătim din buzunar și rămânem cu ele. Le mai dăm prietenilor sau chiar enoriașilor. Calendare mai cumpără oamenii, ca să vadă când e sărbătoare, dar vin deloc și să o spun pe-a dreaptă, ne este și rușine să le spunem oamenilor. E foarte greu de preoții din mediul rural”, a spus un preot din Gorj.

În condițiile în care bătrânii sunt cei care merg frecvent la biserică, mai-marii Mitropoliei Olteniei s-au gândit să-i facă pe enoriași să fie în pas cu tehnologia. Este vorba de un stick electronic sub formă de sfeșnic care ține loc de agendă ortodoxă și se adresează enoriașilor și preoţilor din Gorj și Dolj. Pe fiecare zi a lunii este înregistrată, în română și în engleză, o voce cu semnificația zilei respective. Stick-ul poate fi achiziționat cu 250 de lei. Dacă enoriașii nu-și permit acest lux, preoții trebuie să fie în pas cu moda din Oltenia. Preoții se feresc să recunoască aceste aspecte public.

Primarii cunosc situația

Dacă preoții se feresc să recunoască, primarii gorjeni cunosc foarte bine practicile Mitropoliei Olteniei. ” Nici nu vreau să mai aud de Mitropolie și de alte chestii. Este vai și amar de săracii preoți. E bătaie de joc. Ei au altă menire, dar sunt obligați să facă diverse lucruri care nu au nicio treabă cu biserica și credința. Eu am mulți prieteni preoți și îmi mai povestesc. Când am auzit că trebuie să scoată enoriașii afară dacă nu cumpără lumânări de la ei sau să-i pună să cumpere vin bisericesc, cică, cu 35 de lei litrul... Păi are bani cineva să-i arunce pe ce vrea Mitropolia? Am mai cumpărat și eu vin de pe la prietenii preoți ca să-i ajut, că ei îl plătesc și rămân cu el. Să nu mai spun câte și mai câte. Nu mă mai uimește nimic la ei”, a precizat primarul din comuna Slivilești, Sorin Bucurescu.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: