Operele lui Brâncuși, „clonate” pe o păşune din Mehedinți

Cele trei opere importante create de Brâncuși la Târgu Jiu pot fi întâlnite în copie pe o poieniță din apropiere de Husnicioara, pe un vârf de deal unde doar cei câțiva localnici de prin zonă merg cu vitele la păscut. Un bărbat din sat, care s-a mutat de ani buni la Brașov, a avut dorința și ambiția de a avea cât mai aproape de casă operele pe care le-a văzut odată la Târgu Jiu, iar pentru asta și-a pus în plan și a și reușit să le cloneze, copiile reușind să atragă atenția oricui le vede acolo.

Masa Tăcerii are doar șase scaune, din beton, evident, pe care oamenii pun masa atunci când vin cu vitele la păscut pe acolo, iar Coloana fără Sfârșit sau Poarta Sărutului nu au 3 metri înălțime, deși reușesc să lase impresia că au ceva în comun cu originalele lui Brâncuși.

Acestea nu sunt însă singurele clone ale operelor de la Târgu Jiu, cele mai faimoase fiind cele de la Uricani, realizate de autoritățile locale chiar într-un parc din apropierea Primăriei, modernizat cu fonduri guvernamentale și a căror distrugere a fost cerută de autoritățile din Gorj de mai mulți ani, dar fără nici un efect.

Primăria oraşului Uricani a cheltuit cinci miliarde de lei vechi pentru a amenaja un parc, unde a clonat mai multe opere brâncuşiene. În mijlocul parcului tronează Masa Tăcerii, cu cele 12 scaune, toate realizate din marmură. Edilul localităţii explica la vremea aceea că s-a gândit la Masa Tăcerii din cauză că în mijlocul parcului exista un platou unde "chiar mergea Masa Tăcerii".

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: