Târgu Jiu: Cât plăteşte primăria pentru un om al străzii

Circa 30 de persoane fără adăpost sunt găzduite în această perioadă la „Casa Iris” din Târgu Jiu. Ar trebui să rămână doar peste noapte la acest centru social al primăriei, însă municipalitatea le permite să stea aici şi în timpul zilei. Îngrijirea acestora cât şi serviciile pe care le primesc persoanele fără adăpost costă însă bani grei. În medie, municipalitatea suportă circa 460 de lei pe lună pentru fiecare persoană găzduită la acest centru.

Centrul social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost „Casa Iris” este aproape la capacitate maximă, acum în sezonul rece. Aici se adăpostesc de frigul de afară atât adulţi cât şi copii. Pe lângă cazare, acestora le este oferită şi o masă caldă. „Avem cazaţi în centru 16 bărbaţi, 9 femei şi cinci copii. Mai avem locuri libere, capacitatea totală a centrului fiind de 32 de locuri. Cei găzduiţi aici vin şi singuri, dar şi aduşi de autorităţi, găsiţi pe stradă, în gară. Aceştia stau maxim trei luni, pe un contract, apoi se poate prelungi şi revizui de către o comisie. Le oferim cazare, masă la cantina socială, asistenţă socială, asistenţă psihologică”, a spus Magdalena Bălan, asistent social în cadrul centrului.

Trăieşte de 5 ani la Casa Iris

Printre cei mai vechi beneficiari ai serviciilor oferite la Casa Iris se numără Marius Ciucă, provenit de la casa de copii. Tânărul în vârstă de 30 de ani, aşteaptă să primească o locuinţă socială şi speră să găsească şi un loc de muncă. Deşi soarta nu a fost prea blândă cu el, Marius spune că nu şi-a pierdut speranţa. „În acest centru locuiesc de aproximativ cinci ani, de când am fost externat la limita de vârstă din sistemul Protecţiei Copilului. Aici am avut tot ce mi-a fost necesar. Am fost ajutat în mai multe probleme, anul acesta aştept să mă mut la mine acasă, în locuinţa socială. Vreau să mă angajez, pentru că trebuie să am bani de întreţinere, de partidă. De mic copil am fost obişnuit cu greutăţile, abandonat, bolnav, în casele de copii. Sunt apreciat pentru că nu beau şi nu fumez”, a spus Marius Ciucă.

COSTURI

Primăria Târgu Jiu suportă sume importante pentru fiecare persoană fără adăpost găzduită la Centrul Social de Urgenţă „Casa Iris”. „Costurile suportate pentru fiecare persoană fără adăpost sunt de 433,34 lei pe lună în perioada de vară şi 489 lei, în sezonul rece”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.   

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: