Cinci şcoli din judeţ aşteaptă elevii printre dărâmături

Elevii din cinci comune gorjene vor avea surprize neplăcute la începerea noului an şcolar. În loc de o şcoală pregătită pentru reluarea cursurilor ei vor găsi adevărate şantiere de lucru din cauza faptului că primăriile nu au avut bani să finalizeze lucrările. Constructorii au de recuperat sute de milioane pentru investiţiile deja făcute.

Şcolile din Baia de Fier, Albeni, Andreeşti, Cruşeţ şi Turcineşti vor întâmpina elevii nu tocmai aşa cum aceştia se aşteaptă. Toţi constructorii care au efectuat lucrări de renovare sau chiar au construit noi corpuri în cadrul acestor şcoli au de recuperat sute de milioane de la Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că o parte din bani au fost deja primiţi de constructori, dar în ultima perioadă au fost întârzieri majore. „Este vorba de sumele de bani alocate prin hotărârea de guvern 655 din 2009. Au fost şcoli care au solicitat aceste sume pentru investiţii, lucrările au fost deja făcute, dar sunt întârzieri la plata constructorilor. Şcolile au făcut solicitări către noi iar noi la rândul nostru le trimitem mai departe, încă nu avem niciun răspuns. Sumele nu sunt exagerate, sunt undeva la 360 de milioane de lei”, a declarat Marius Iorga, şeful compartimentului tehnic din cadrul ISJ Gorj.

Un exemplu în acest sens este şcoala din Albeni unde s-au investit deja 150 de milioane, iar anul acesta erau aşteptate alte 150 de milioane pentru înlocuirea tocăriei cu geam termopan. „La şcoala din centru voiam să schimbăm tocăria de lemn cu termopan înainte de începerea şcolii, dar constructorul nu şi-a primit banii şi nu mai facem nimic. Era bine şi pentru copii că nu-i mai trage curentul şi pentru noi că economiseam la factură. Tocăria este foarte veche, abia dacă se închid geamurile”, a declarat Dumitru Cornea, primarul din Albeni.

Aceeaşi situaţie şi la Baia de Fier unde constructorul care a făcut lucrările de renovare nu a primit decât 60 de milioane din cele 400. „Cât am avut am finanţat. Mai am un grup sanitar neterminat. Am înţeles că inspectoratul a primit vreo 45 de miliarde, dar noi nu am văzut decât 60 de milioane”, a declarat Constantin Mihuţescu, primarul din Baia de Fier.

Alte trei şcoli se află în aceeaşi situaţie. Este vorba de şcoala din Andreeşti, Turcineşti şi Cruşeţ.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: