Ciobanii gorjeni îşi dau oile pe amenzi

Turmele ciobanilor din Turcineşti, Stăneşti şi Novaci au distrus recoltele târgujienilor. Zeci de reclamaţii au fost înregistrate la Poliţia Locală, în prima jumătate a lunii mai. Poliţiştii spun că vor trece la sancţiuni drastice în perioada imediat următoare. Astfel, ciobanii vor fi nevoiţi să-şi vândă din animale pentru a-şi putea plăti amenda, valoarea acesteia putând ajunge până la 40 de milioane de lei vechi.

Zeci de târgujieni au sesizat Poliţia Locală din cauza turmelor nomade ce le distrug recoltele. Cei mai mulţi ciobani vin cu oile din zonele Turcineşti, Novaci şi Stăneşti şi le lasă la voia întâmplării. Pe lângă faptul că distrug grădini de zarzavaturi şi recolte de grâu şi porumb, turmele fac o mizerie de nedescris pe străzile din municipiu. Astfel, pe strada Luncilor şi în cartierele Panduraş şi Primăverii muncitorii de la Edilitara sunt nevoiţi să intervină de foarte multe ori, pe zi, pentru a face curăţenie. „Începând cu luna mai a crescut foarte mult numărul reclamaţiilor la adresa ciobanilor. Zilnic se înregistrează câte 3- 4 sesizări şi suntem nevoiţi să mobilizăm câte o echipă de poliţişti pentru a identifica turmele nomade din apropierea oraşului. Nu sunt probleme cu turmele organizate, însă apar turme răzleţe de câte 30-40 de animale care distrug recoltele cetăţenilor din Preajba, Drăgoieni, Lunca Amaradiei, Dealul Târgului şi din zona Barajelor. Pe lângă faptul că fac pagube foarte mari lasă şi o mizerie de nedescris pe străzile pe unde trec”, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu Jiu.

O amendă cât turma

După ce au fost avertizaţi, ciobanii cu turmele nomade depistaţi pe raza municipiului Târgu Jiu vor nevoiţi să-şi vândă din oi pentru a reuşi să plătească amenzile. Începând cu această săptămână poliţiştii locali vor trece la sancţiuni drastice. “Am identificat toate turmele nomade, iar ciobanii au fost deja avertizaţi. Cele mai multe turme vin din Turcineşti, Novaci şi Stăneşti. Nu vom mai fi îngăduitori cu ciobanii şi vom trece la sancţiuni. Aceştia riscă o amendă de 5 milioane de lei vechi pentru că păscutul oilor nu se face în mod organizat şi amenzi de până la 40 de milioane de lei vechi, pe Legea Mediului, pentru mizeria pe care animalele o lasă pe străzi”, a mai precizat Ion Tudor. 

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: