Ciobanii spun că vor vinde mieii în pierdere

Ciobanii au ajuns la concluzia că sacrificarea mieilor nu va fi o afacere profitabilă, după ce şi-au calculat banii investiţi în întreţinerea oilor pe timpul iernii. Oamenii spun că mieii sunt foarte mici, iar pentru a-şi acoperi cheltuielile ar trebui să vândă carnea cu 30 de lei/kilogram. Pe de altă parte, sunt conştienţi că nu vor putea să ceară mai mult de 25 de lei/kilogram întrucât nivelul de trai al gorjenilor scade de la an la an. Nici exportul cu arabii nu mai merge ca-n anii trecuţi. Dacă până la apariţia bolii „limbii albastre” mieii se vindeau cu 9 lei/kg în viu, toamna trecută arabii au scăzut preţul la 6 lei/kg.

Planurile ciobanilor au fost date peste cap din cauză că, anul acesta, Sărbătorile Pascale sunt foarte devreme. Ciobanii spun că vor ieşi pe pieţe doar cu jumătate din efectivele pe care le estimau în iarnă, întrucât mieii nu ajung la greutatea optimă de sacrificare. „Mieii se taie când au 10-15 kilograme, acum majoritatea are până la 7 kilograme. Din 60 de miei pe care îi am nu voi ieşi pe piaţă decât cu jumătate dintre ei, pentru că sunt mici şi îţi baţi joc de ei. Mai bine îi ţinem să mai crească până la toamnă şi îi dăm la arabi, dacă o mai merge treaba şi cu exportul”, a declarat Ion Popescu din Polovragi.

Crescătorii de ovine se tem că nu vor acoperi nici măcar cheltuielile cu întreţinerea oilor. „Ca să ne acoperim cheltuielile ar trebui să dăm carnea de miel cu 30 de lei/kg, dar nu vom putea să cerem mai mult de 25 de lei pentru că oamenii nu au bani. Problema e că piaţa scade de la an la an. Oile nu mai aduc bani ca pe timpul părinţilor noştri. Înainte cu lâna de pe oaie plăteai iernatul, acum nu plăteşti nici tunsul. Nici exportul la arabi nu mai merge ca în anii trecuţi. Acum câţiva ani vindeam mielul cu 10 lei/kilogram în viu, fără scăzământ, a venit boala limbii albastre şi ne-a terminat de tot. Astă-toamnă arabii au scăzut preţul la 6 lei/kilogram în viu, la care au mai băgat şi scăzământ de 1%. Toţi aşteaptă să fii la ananghie, îţi dau preţuri mici, pentru că ştiu că nu vrei să intri cu miei în iarnă şi îi vinzi. Ei au simţit că aici n-ai din ce să trăieşti şi îţi dau preţuri în bătaie de joc. Mai sunt şi intermediari care vor să câştige mai mult decât noi şi uite aşa se termină şi cu oieritul”, a spus Ion Pătruescu.

Patru puncte de sacrificare a mieilor în Gorj

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a avizat patru centre provizorii pentru sacrificarea mieilor la Motru, Târgu Jiu, Rovinari şi Novaci. Ca în fiecare an, cei mai mulţi ciobani sunt aşteptaţi cu miei în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu. „În evidenţele noastre, la nivelul judeţului Gorj, avem 10.000-15.000 de miei, raportaţi de colegii din teritoriu. Din punct de vedere sanitar-veterinar suntem pregătiţi pentru sacrificare. Ar fi suficienţi miei, dar ciobanii sunt nemulţumiţi de greutatea lor, inclusiv iezii sunt foarte mici. Cred  că anul acesta vor ieşi mai mulţi miei pe pieţe pentru că anul trecut mulţi ciobani şi-au oprit mieii pentru export, nu a mers comerţul din cauza bolii limbii albastre, iar oamenii au rămas cu mieii”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Centrele provizorii pentru sacrificarea mieilor vor funcţiona numai în săptămâna dinaintea Sărbătorilor Pascale, nefiind solicitări pentru Paştele Catolic, care va fi sărbătorit pe 5 aprilie.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: