Ciocolată belgiană cu arome de Crasna

Mai avem un investitor străin în judeţ, după italianul bătut la Ţânţăreni de localnicii cu care nu se înţelege, de data aceasta la Crasna exemplul fiind unul cât se poate de „pozitiv”. O profesoară de pian din Belgia şi-a vândut proprietăţile pe care le avea acolo şi a venit pe meleagurile Gorjului pentru a se apuca de o afacere dulce, dulce, ea deschizându-şi aici o fabrică de ciocolată cu care speră să dea lovitura, mai ales că foloseşte ingrediente de cea mai bună calitate.

         Marie Carels pare să fi învăţat limba română la fel de uşor cum degetele îi atingeau pe vremuri clapele de la pian. Discută cu oricine doreşte despre aproape orice, cunoscând majoritatea expresiilor româneşti. Asta a ajutat-o să îşi vadă visul împlinit, mai ales că se declară îndrăgostită de starea de spirit a românilor. A venit la noi cu soţul său, care este profesor de fizică la universităţi din Munchen, Bruxelles, Craiova şi Timişoara, oraşe între care acesta şi face naveta, de altfel. Pe la Crasna bărbatul nu ajunge foarte des, dar ştie că are cine să se ocupe de fabrica de ciocolată. Soţia sa face acest lucru cu pasiunea care motivează pe cineva să treacă peste orice obstacol pentru a-şi realiza un obiectiv. „Ţara dumneavoastră este foarte frumoasă şi oamenii de aici au un suflet curat, o puritate care m-a atras să mă stabilesc pe aceste meleaguri. Vremea este foarte bună, cu soare, ploi, ninsori, pe când la noi e tot timpul un cer cenuşiu. Am venit aici împreună cu soţul meu care are colegi la Timişoara şi Craiova şi aşa ne-am decis să ne mutăm. Am găsit terenul de vânzare la mica publicitate şi ne-am stabilit aici, la Crasna. Nu a fost totul uşor, asta este evident. Ca să vă dau un exemplu, dacă în Germania înmatriculezi o maşină într-o jumătate de oră la un singur ghişeu, aici, în România, cred că am făcut de câteva ori turul Gorjului timp de o săptămână. Şi este doar una dintre probleme”, povesteşte belgianca. A avut nevoie de aproape un an de zile pentru a obţine toate aprobările de care avea nevoie pentru a pune pe picioare o investiţie luată de la zero.

        

         Ciocolată cu gutui

         Marie Carels aduce la Crasna ingrediente direct de la Bruxelles pentru a se asigura că are cea mai bună calitate a produselor sale. Foloseşte însă şi resursele existente pe plan local, de la oameni la fructele care cresc în livezile acestora sau în pădurile din zonă. A angajat deja cinci localnici la făbricuţa sa şi se declară mulţumită de progresele acestora. „Personalul a învăţat de la mine pentru că nimeni nu a mai făcut aşa ceva înainte. Folosim produse de calitate luate de la Bruxelles, la preţuri mai mici decât la Bucureşti, şi obţinem o ciocolată la fel de bună ca în Belgia, dar mult mai ieftină, doar 100 de lei kilogramul. Folosim mure, zmeură, cireşe, vişine şi chiar şi gutui. Aici se găsesc afine din abundenţă şi totul creşte natural”, mai declară belgianca.

MAGAZIN ÎN TARGU JIU

Firma sa şi-a deschis un magazin la Târgu Jiu, iar de duminică începe oficial producţia, deşi, de Paşti, puştii din Crasna şi-au luat iepuraşii din ciocolată de la fabrica din comuna lor.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: