Ciurel - unul dintre cei mai bine plătiţi manageri din România

Complexul Energetic Oltenia are, în ciuda dificultăţilor economice cu care se confruntă şi din cauza cărora angajaţii sunt trimişi periodic în concedii de odihnă obligatorii, directori bine plătiţi. Managerul privat al unităţii, Laurenţiu Ciurel, câştigă lunar sume cu care nu se pot lăuda mulţi alţi şefi din domeniul privat, piaţa energetică pe care acesta îşi desfăşoară însă activitatea fiind una în care mai toţi ştabii câştigă într-un an de zile cât să le fie suficient pentru următorii zece.

Guvernul a făcut publică ieri lista cu salariile maxime nete înregistrate în luna martie, în sectorul „energie”, după cum se menţionează pe documentul oficial. Cap de listă pe tabelul Guvernului sunt directorii de la Oil Terminal şi Conpet SA, care au încasat luna trecută în jurul a 4700 de lei, sumă ce pare a fi mare doar la o primă vedere. Adjuncţii acestora câştigă 6.300 de lei şi peste 12.600 de lei, aşa că lista merită citită mai departe. Cea mai mare sumă, cea de 18.000 de lei, e încasată de directorul de la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, după care, în clasament, cu 14.851 lei, ar urma directorul general de la Nuclearelectrica. Pe locul următor este situat, cu 14.306 lei, şeful de la Romgaz, după care urmează directorul adjunct economic de la Hidroserv Curtea de Argeş, cu 13.922 de lei.

Pe Laurenţiu Ciurel îl regăsim pe locul următor, cu 13.455 de lei, sumă netă încasată în luna martie, un director din CEO fiind şi el plătit cu aproape 13.000 de lei pe lună. Complexul Energetic Hunedoara figurează, de asemenea, în clasament, dar doar cu leafa directorului general adjunct, care a încasat luna trecută puţin peste 10.000 de lei, net. Dintre toţi cei menţionaţi prin clasamentul respectiv, Laurenţiu Ciurel este singurul manager privat pe care statul îl are la o unitate de-a sa, la un calcul simplu, în condiţiile în care şeful CEO ar munci 25 de zile pe lună, ar rezulta că, pentru o zi de lucru, acesta este plătit cu peste 500 de lei, adică aproape minimul pe economie.

Mii de directori, cu salarii babane

Există însă în România salarii la stat şi mai mari decât acestea, care îl pot face invidios pe orice manager din domeniul energiei, criticat acum pentru 13-14.000 de lei luaţi lunar. Leafa cea mai mare, de 188.000 de lei, net, lunar, a fost încasată de şeful Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. La Comisia de Supraveghere a Valorilor Mobiliare şeful câştigă 80.000 de lei, net, lunar, iar la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private leafa lui Marian Sârbu ajunge la 62.000 de lei. La o leafă de 188.000 de lei lunar, managerul respectiv câştigă, la 20 de zile de lucru pe lună, cu 8 ore pe zi, aproape 1200 de lei pe oră! Dacă aţi avea ocazia să munciţi acolo doar câteva ore pe zi v-aţi putea plăti probabil ratele fără nicio frământare că nu vă mai rămân bani şi pentru altceva.

Premierul Victor Ponta a luat ieri atitudine faţă de salariile „nesimţite”, făcând referire în special la cele din energie, cu precizarea că doreşte impozitarea suplimentară a acestora, dar nu şi acolo unde e vorba de manageri privaţi. Adică nu vă faceţi griji pentru cardul lui Laurenţiu Ciurel întrucât premierul susţine managementul privat şi remunerarea acestuia cu salarii pe măsură. "Poate reuşiţi, domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Niţă, să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă, sigur, sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce, la banii ăştia aş lupta şi eu! Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cât al dumneavoastră, care, teoretic, sunteţi responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privaţi", a spus Ponta în şedinţa de Guvern de ieri.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: