Ciurel caută garanţii pentru credite de 400 de milioane de euro

Directorul general al Complexul Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, negociază modificarea garanţiilor pentru credite de aproximativ 400 milioane de euro. Complexul se împrumută la bănci punând garanţii contracte de vânzare de energie, dar pentru că acestea au expirat sau nu prea mai are, conducerea încearcă să garanteze cu tranzacţiile zilnice de energie sau cu diverse clădiri.

Directorul a declarat pentru Ziarul Bursa că societatea nu vrea să garanteze cu contracte pe termen lung, ci cu cele de pe Piaţa Zilei Următoare, unde CEO are mai mult succes, deoarece contracte bilaterale nu a reuşit să încheie. "Majoritatea creditelor a fost contractată, în anii trecuţi, pentru realizarea investiţiilor de mediu şi pentru retehnologizări. Garanţiile oferite au fost contracte de vânzare a energiei pe termen lung, care au expirat. Acum eu încerc să conving băncile să accepte alt tip de contracte ca garanţie, întrucât electricitatea pe termen lung se vinde greu pe pieţele OPCOM, iar grosul tranzacţiilor s-a mutat pe piaţa spot PZU, unde tranzacţiile sunt zilnice", a declarat acesta pentru publicaţia citată.

Complexul Energetic Oltenia are credite la BRD, BCR, Raiffeisen, CEC Bank, Unicredit şi Alpha Bank. Laurenţiu Ciurel spune că doreşte să ofere băncilor şi varianta unor garanţii imobiliare, dat fiind că preţurile la energie au devenit foarte mici. "Proiectele de investiţii au fost finanţate în perioada 2007-2008, pe un anumit plan de afaceri pe termen lung. Atunci, aceste investiţii erau considerate proiecte bancabile, iar prognoza în baza cărora au fost acordate prevedea că vom vinde 17 TWh de energie pe an în perioada 2015-2017, cu o medie de preţ de 280 de lei/MWh. În realitate, consumul a scăzut, regenerabilele au invadat piaţa şi preţurile s-au prăbuşit în ultimii doi ani. Complexul a reuşit să vândă doar 12 TWh pe an, cu o medie de 170 de lei/MWh", a declarat Ciurel, precizând că societatea e la zi cu plata ratelor.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: