Ciurel: CE Oltenia a devenit cel mai scump producător din piaţă

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO) Laurenţiu Ciurel a atras atenţia că anul acesta va fi foarte greu pentru companie, dat fiind că piaţa de energie este plină de oferte, iar cererea de energie electrică este foarte scăzută. „Sunt probleme cu care nu ne-am mai confruntat“, a spus Ciurel.

Managerul Laurenţiu Ciurel spune că anul 2013 este cel mai greu din ultimii 15 ani. Acesta a explicat de ce: „La felul cum arată piaţa de energie la această oră, probabil că va fi cel mai greu an al celor foste patru companii din ultimii 10-15 ani din cauza unei concurenţe acerbe pe piaţă, sunt aproape 3000 MW putere instalată, care nu existau acum un an pe vremea aceasta, energie eoliană şi centrala Petrom, ceea ce înseamnă 30%, iar cererea creşte doar cu 2%. Vă daţi seama ce luptă e pe piaţă“.

De asemenea, Ciurel a mărturisit că CE Oltenia a majorat preţul la energie pentru a putea acoperi astfel valoarea certificatelor de CO2, care se ridică la circa 7000 de miliarde de lei vechi. „Anul acesta a trebuit să scumpim teoretic aproape cu 20% costul la energie din cauza impactului pe care îl au în acest an certificatele pentru gaze de seră care scumpeşte cu 8-9 euro MW“, a declarat acesta. Ciurel susţine că CE Oltenia a devenit cel mai scump producător din piaţă: „Cei cu energia eoliană beneficiază de acea schemă de sprijin. Cu hidro nu putem concura, că la ei pică de sus. La fel energia nucleară este mai ieftină. Noi suntem însă cei mai stabili producători, dar trebuie să se înţeleagă faptul că este nevoie de o strategie la nivel naţional, pentru a se produce un echilibru în piaţă”.

Ciurel a mai spus că „pe piaţa reglementată avem 4,2 TW şi diferenţa până la 11 nu este contractată. Avem încă posibilitatea să mai contractăm 6 TW“.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: