Ciurel închide un sfert din capacitatea CE Oltenia

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a anunţat că va renunţa la 25% din capacităţi în baza planului de restructurare solicitat de Fondul Monetar Internaţional. Vor fi închise două grupuri de la Termocentrala Turceni, două de la Brăila, dar şi exploatările de la Seciuri şi Peşteana Sud. Ciurel a vorbit şi de reducerile de personal pe care le va face.

Reporter: Ştim că Fondul Monetar Internaţional v-a spus să prezentaţi un plan de restructurare. Care mai este situaţia?

Laurenţiu Ciurel: Pe 29 aprilie vine Fondul Monetar. La şedinţa cu Fondul Monetar, domnul ministru a lipsit, era la o blocare într-o carieră din  nordul ţării. Şi m-am dus eu la şedinţă. Am promis nişte lucruri. Nişte programe de restructurare. Dânsul a lipsit de la şedinţa aia. Va trebui să fac ce am promis până când se întorc.

Rep.: Ce plan de restructurare aţi prezentat?

L.C.: Am făcut un plan de restructurare pe care l-am trimis marţi, cu închiderea a 25% din capacităţi. Am înaintat 4 grupuri energetice pe care le vom închide. Se vor închide 1 şi 2 Brăila, se vor închide 1 Turceni şi 6 Turceni, deci le scoatem din funcţiune, o parte din cariere sau din perimetre cum sunt Seciuri şi Peşteana Sud. Reducem activităţile în alte cariere şi reducerea de personal cu 3000 de salariaţi, aşa cum ştiţi, 2100 cu plăţi compensatorii, cu venit de însoţire, şi 1090 prin redistribuire. În felul acesta credem că ajungem la 48 de lei tona de cărbune până la sfârşitul anului, ceea ce ar fi una din ţintele asumate cu Fondul Monetar. Am avea o speranţă de perpetuare a activităţii.

Rep.: Se vor rezolva problemele CE Oltenia odată cu aplicarea acestui plan?

L.C.: Fondul Monetar pleacă, se ţin doar de nişte împrumuturi, s-ar putea să părăsească România anul acesta. Probabil Comisia Europeană care rămâne, suntem membri ai Uniunii Europene, şi din păcate măsurile astea, de pe urma cărora tot mineritul a avut de suferit, din Polonia până în Anglia s-au închis capacităţi peste tot. Asta este, pe cărbune este o presiune extraordinar de mare. Lucrurile astea pentru nucleare şi pentru hidro sunt mană cerească, ce se întâmplă acum în CEO.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: