Cluburile din Liga 1 vor bani mai mulți pentru drepturile TV

Cluburile din Liga 1 vor să ceară bani mai mulți din drepturile TV a informat ProSport. Actualul contract aflat în vigoare expiră peste doi ani, iar negocierile se anunță deja foarte dure.

Argumentul investitorilor din prima divizie este acela că la momentul negocierii contractului în vigoare erau doar 14 echipe, iar numărul de meciuri agreat era mai mic. Practic, banii acopereau un număr de partide, dar în anii care au trecut s-au jucat mult mai multe. „Nu putem să vi le dăm gratis!”, susțin conducătorii de cluburi care se pregătesc să ceară bani mai mulți pentru drepturile TV din Liga 1, după cum informează ProSport. Argumentul deținătorului drepturilor tv este cel puțin la fel de legitim și de solid susţinând că acum calitatea meciurilor a scăzut foarte mult, la fel și investițiile cluburilor pentru menținerea și îmbunătățirea imaginii produsului.

Cum se achită cei 28,5 milioane de euro, drepturile TV pe un sezon:

Prima tranșă, de circa 13,2 milioane de euro, se plătește la startul sezonului, iar grila de distribuire ține cont de clasarea din precedentul sezon, la finalul play-off-ului și al play-out-ului
A doua tranșă, de 8 milioane de euro, se împarte în mod egal, câte 500.000 de euro
A treia rată, de 5,2 milioane, se oferă primelor 12 clasate și reprezintă diferența în plus, de la 500.000 de euro la cât valorează fiecare poziție din clasament. Cota LPF e de circa 2,1 milioane de euro.

Contractul actual pentru drepturile de televizare ajunge la 28 de milioane de euro în fiecare sezon. Acesta a fost semnat în 2019, când erau 14 echipe în Liga 1, cu două mai puțin ca acum.

De partea cluburilor este LPF, care prin vocea președintelui Gino Iorgulescu, proaspăt reales în fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal a anunțat că se joacă 49 de meciuri în plus: „În noul format sunt 49 de meciuri în plus, dar contractul a rămas același. Televiziunile fac bani din cele 49 de meciuri în plus, încercăm să adăugăm ceva la contractul inițial”.

Orlando Nicoară, directorul eAD, firma care deține drepturile de televizare ale Ligii 1, a afirmat în urmă cu puțin timp, pentru gsp.ro că actualul contract nu poate fi unilateral schimbat: „Într-adevăr, în momentul în care s-a schimbat formatul după anul de pandemie a crescut numărul de echipe, implicit și numărul de meciuri. Dar noi avem un contract în vigoare în momentul de față, unul pe care nu-l putem modifica. Nu noi am cerut mărirea numărului de echipe și de meciuri. Implicit, nu pot merge mai departe, la partenerii noștri, să le spun: «Știți, Liga a schimbat formatul. Aveți mai multe meciuri, dați-ne mai mulți bani», după ce abia semnaserăm un contract. Îi înțeleg punctul de vedere, nu sunt neapărat în totalitate de acord cu el, dar un contract care există în momentul de față nu poate fi modificat unilateral. În schimb, pentru ceea ce va fi, cu siguranță că domnul Iorgulescu este îndreptățit să ceară mai mulți bani. Liga 1 este cel mai important produs de fotbal din România în momentul de față. Evident, ne interesează să continuăm parteneriatul”.

Vizualizări: 328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: