CNADNR cere garanţia de bună execuţie a lucrărilor pe DN 66

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) face demersuri pentru recuperarea garanţiei de bună execuţie de la societatea Vegyepszer, care trebuia să reabiliteze DN 66, pe tronsonul Bumbeşti Jiu-Rovinari. Cum banca MKB, cea care a emis scrisoarea de garanţie a refuzat cererea CNADNR de executare, aceasta din urmă a angajat o firmă de avocatură care va încerca să recupereze cele peste 3,5 milioane de euro pe cale amiabilă. În caz contrar, banca va fi acţionată în instanţă.

CNADNR a reziliat contractul cu Vegyepszer, firma care ar fi trebuit să reabiliteze DN66 pe tronsonul de drum Bumbeşti Jiu-Rovinari, la data de 1 noiembrie 2011, pentru nerespectarea clauzelor contractuale de către firma maghiară. Acum, se încercă recuperarea garanţiei bancare de bună execuţie a lucrărilor, însă banca, prin care s-a dat această garanţie, refuză. În raportul CNADNR pentru anul 2012, publicat în Monitorul Oficial, se arată că “CNADNR S.A. a întreprins demersuri în vederea contractării unei firme de avocatură care să reprezinte compania în relaţia cu banca MKB în vederea soluţionării litigiului. În situaţia în care nu se va putea soluţiona litigiul pe cale amiabilă şi nu se va recupera suma solicitată, banca MKB va fi acţionată în instanţă”. 

Conform răspunsului formulat de conducerea Direcţiei de Comunicare din cadrul CNADNR, deocamdată nu există un litigiu cu banca MKB. “Firma ungară Vegyepszer Zrt. a constituit scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie în baza "Contractului 5R2, lucrări de reabilitare a DN 66,Rovinari-Bunbeşti Jiu, km 48+900 - km 93+500", emisă de banca MKB. Acest contract a fost reziliat de către CNADNR SA din culpa exclusivă a antreprenorului maghiar, iar banca MKB a refuzat în mod nejustificat să dea curs cererii de executare transmisă de CNADNR SA“. CNADNR transmite că valoarea totală a scrisorii de garanţie bancară de bună execuţie emisă de banca MKB este de 3.572.681 euro. Compania de Drumuri mai spune că a fost semnat un acord de confidenţialitate de către societatea de avocatură, cu avocaţii maghiarilor, firma Ban, S.Szabo&Partners, care analizează documentele urmând să furnizeze un punct de vedere.

LUCRĂRI

La finele anului 2012, CNADNR a semnat contractul cu spaniolii de la Comsa S.A.U Corporate Management Soluţion SRL, pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a DN 66, Bumbeşti Jiu-Rovinari. Valoarea actualizată a contractului este de aproape 118 milioane lei. Lucrările sunt întârziate şi în acest caz, spaniolii executând sub 5% din proiect, deşi, conform graficelor de execuţie, un sfert din investiţie trebuia finalizată deja. Tot 5% au executat şi ungurii deşi au încasat câteva milioane de euro.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: