Cum susţine un tânăr din Samarineşti o afacere de 100.000 de euro

Consilierul personal al primarului Marian Ardeiu din Samarineşti, Narcis Bornăcel, încearcă să susţină o afacere evaluată la circa 100.000 de euro. Tânărul de 27 de ani a investit timp şi bani într-o fermă cu animale, iar acum are circa 200 de oi şi capre. Afacerea cu 7 angajaţi a pornit-o cu bani europeni şi cu împrumuturi la bănci. Pentru ferma de animale, Narcis Bornăcel a girat chiar şi cu apartamentul său din Motru. Nu a apucat deocamdată să se bucure de profit, dar are gânduri mari şi speră ca în viitor afacerea să devină prosperă. Acesta este un exemplu bun pentru tinerii din Gorj, dar experienţa lui Narcis Bornăcel dezvăluie şi cum reuşeşte statul să îngroape o afacere şi cât de strâmbe sunt legile în România.   


Narcis Bornăcel a demarat afacerea în 2011. S-a gândit la o afacere mică bazându-se pe câteva zeci de oi şi capre deţinute de părinţii săi. Pe parcurs, el a cumpărat alte animale şi toţi banii câştigaţi i-a reinvestit. Acum, are atât de multe animale încât vrea să construiască un grajd solid. În viitor vrea să deschidă o fabrică de procesare a lactatelor. “Am o fermă acasă unde am oi şi capre, iar din cauza faptului că mi-am mărit efectivul trebuie să le ofer un spaţiu mai mare. Construiesc un saivan de animale, unde voi avea şi silozuri. Dacă voi avea posibilităţi, în viitor poate fac şi o fabrică de procesare a lactatelor. Clădirea se întinde pe 500 mp, plus platforma silozului. Construcţia am făcut-o pe ideea că în viitor, pe un proiect de modernizare nu poţi să modernizezi o baracă, acolo vreau să fie şi nutreţul şi totul. Numai în clădire am investit circa 30.000 de euro“, a povestit acesta.

Tânărul povesteşte că birocraţia şi problemele financiare i-au cam tăiat elanul. „În fermă am băgat foarte mulţi bani din păcate, vreo 100.000 de euro, sunt puţin dezamăgit, am un apartament în Motru dat gaj la bancă. Când m-am apucat am luat-o de la zero şi e greu. Eram mult mai încântat la început, dar treptat au început problemele”, a declarat Narcis Bornăcel.

Cum falimentează statul micile afaceri

Narcis Bornăcel a luat 20.000 de euro de la Uniunea Europeană prin programul de ajutorare a tinerilor afacerişti, dar ultimele impozite puse de Guvern nu-l ajută să se dezvolte, ba din contră. Acum trebuie să plătească şi impozit pentru animalele pe care le deţine. Crede că debutanţii în afaceri, aşa cum se consideră el, ar trebui să fie scutiţi de la aceste impozite. Măcar o perioadă.

“Fiind la început nu am mers pe vânzări foarte mari, toţi banii i-am reinvestit, nu e pe profit momentan. Măsurile luate acum mă încurcă, impozitul acum e pe cotă unică de venit, la fermele mari care sunt pe profit e OK, dar la mine, care sunt la început şi am atâtea cheltuieli şi poate animalele nu au intrat la subvenţie, ar trebui să ne scutească câţiva ani la plata impozitelor pentru animale. Aici ar trebui puţin sprijin din partea statului”, a mai spus acesta.

Narcis a dat şi un exemplu al legilor defecte din România. La începutul anului el a cumpărat un animal, vânzătorul a luat subvenţia, iar el plăteşte impozitul.

„Am sprijinit oamenii din zonă, am trei angajaţi care au vârste peste 45 de ani, care efectiv nu reuşeau să-şi găsească un loc de muncă în zonă“.

Narcis Bornăcel, om de afaceri

Vizualizări: 999

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: