Investiţia de la Turceni, pusă în pericol de oprirea grupurilor energetice

Opririle dese ale grupurilor de la Termocentrala Turceni din cadrul CE Oltenia i-a determinat pe belgienii care vor să înfiinţeze acolo o fabrică de gips carton să se gândească bine înainte de a demara investiţia. Primarul din Turceni, Dumitru Gîlceavă, a declarat că investitorii belgieni au primit asigurări de la conducerea CE Oltenia că nu vor fi probleme cu furnizarea materiei prime pentru producerea gipsului. Drept urmare, investiţia se va face, dar cel mai probabil începând anul viitor.

Belgienii de la Siniat erau aşteptaţi pentru a începe construcţia fabricii de gips carton, încă iunie. Au venit în vară, dar au făcut doar nişte mici extinderi ale platformelor unde au fost depozitate cantităţi de materie primă pentru fabrică, platforme construite încă de pe vremea când afacerea era deţinută de societatea Lafarge.

Funcţională din noiembrie

Cum unele grupuri de la Termocentrala Turceni au fost oprită de câteva ori, belgienii s-au temut că CE Oltenia nu ar fi un furnizor de încredere în viitor pentru furnizarea de materie primă necesară la fabricarea produsului. Sistemul de desulfurare de la termocentrală este de tip umed si utilizează drept substanţă absorbantă calcarul, care are drept produs secundar, din procesul de reţinere a dioxidului de carbon, gipsul.

Autorităţile locale din Turceni sunt de părere că lucrările de construcţie a fabricii de gips-carton vor demara abia în primăvară. Primarul din Turceni spune că săptămâna trecută, directorul de investiţii al firmei belgiene a fost în Gorj. Acesta l-a asigurat că fabrica va funcţiona din noiembrie 2014, „Ei au făcut nişte investiţii acolo, au nişte bani imobilizaţi şi nu produc. E bine că au primit şi din partea complexului undă verde. Nu erau siguri că le poate furniza materia primă când au văzut că nu merge termocentrala. Până la urmă era vorba de înţelegere de comunicare între ei. Au primit garanţii că există materia primă necesară şi au dat drumul la investiţie”, a declarat primarul din Turceni, Dumitru Gâlceavă.

Investiţie de 50 de milioane de euro

Investiţia se ridică la circa 50 milioane de euro şi fabrica va fi amplasată chiar lângă Termocentrală, acolo unde a fost achiziţionat prin cumpărare terenul necesar în suprafaţă de 30 de hectare. Numai impozitul pe teren plătit de belgieni anul acesta se ridică la 1,5 miliarde lei vechi. Investiţia este de interes local, mai ales pentru faptul că Siniat a garantat înfiinţarea a 100 de locuri de muncă pentru cetăţenii din zonă. „Siniat are deja sute de tone de materie primă cumpărate de la Termocentrală şi depozitate pe platformele lor. Noi i-am sprijinit ca să nu treacă cu tirurile pe lângă casele oamenilor, le-am pus la dispoziţie un drum care nu mai este circulat de mult timp. Noi le-am creat drumul pe hârtie. Am făcut cadastrul şi am pus drumul la dispoziţia lor”, a mai spus primarul Dumitru Gâlceavă.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: