Coloana Infinitului, restaurată cu bani din sponsorizări

Nu au trecut foarte mulți ani după încheierea lucrărilor de restaurare la Coloana Infinitului din Târgu Jiu, că munca trebuie luată de la început. Grupurile de vizitatori au grăbit acest proces, scrijelindu-și numele pe suprafața coloanei sau au lăsat câteva zgârieturi ca semn al trecerii lor prin acel loc. Proiectele necesare pentru a se interveni asupra acestui monument au fost realizate în vara anului trecut, dar nu se știe când vor fi începute lucrările efective. Directorul Centrului de Cultură ”Constantin Brâncuși” caută bani, dar până acum nu a solicitat niciun leu Primăriei Târgu Jiu.

Directorul Centrului ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Ovidiu Popescu, caută sponsorizări pentru realizarea lucrărilor de restaurare la Coloana Infinitului. Până la găsirea oamenilor cu bani, care să dea dovadă de civism local, așa cum declară Ovidiu Popescu, turiștii o să admire un monument pe care chiar de la primul modul unii au scrijelit numele iubitelor, ”Ana” sau ”Oana”, sau au trasat linii pentru a se observa că au trecut pe acolo. Asta în condițiile în care proiectele de intervenție atât la Poarta Sărutului, cât și la Coloana Infinitului au fost realizate și avizate de experții din Ministerul Culturii. ”Urmează, pe baza acestor proiecte, să demarăm lucrurile. Evident că acest lucru nu se poate face acum, pe de o parte din cauza timpului și pe de altă parte pentru că trebuie să identificăm sursele de finanțare necesare. Nu am vrut să punem în sarcina bugetului local întreaga sumă necesară pentru intervenția pe opere și am spus că așa cum este normal, să căutăm și alte tipuri de surse. Pot fi absolut orice surse legale, sponsorizări, veniturile proprii ale instituției. Ca să nu mai cheltuit bani din bugetul local am tăiat din cheltuielile pe programele de comunicări unde erau costuri mai mari cu rezultate mari, încercăm să dirijăm bugetul spre menținerea stării de conservare a  monumentelor”, afirmă Ovidiu Popescu, directorul instituției de cultură.

Zgârieturile sunt de mult

Ovidiu Popescu menționează că unele zgârieturi produse pe primul modul din Coloana Infinitului s-au accentuat, însă spune că nu este vorba de zgârieturi sau crăpături noi. ”Sunt aceleași atacuri asupra operei care sunt de ani de zile și pe care o să le îndepărtăm anul acesta. Primele probleme au apărut de foarte multă vreme. De un an de zile de la preluarea mandatului am monitorizat încontinuu starea suprafețelor. Au fost făcute două cercetări anul trecut, una pe coloană și toată lumea știe că astă-vară a fost montată schela acolo și am cercetat milimetru cu milimetru toată suprafața Coloanei fără Sfârșit”, mai afirmă Ovidiu Popescu. Printre lucrările necesare se numără curățarea depunerilor neaderente, îndepărtarea pulberilor care s-au depus pe coloană. ”Pentru că lacul a fost exfoliat pe anumite părți, acolo s-au format depuneri. Ele vor fi îndepărtate. Nu toate modulele sunt afectate, ci numai o parte dintre ele. Vor fi refăcute și structurile de chit dintre module. O facem ca nouă, asta este ideea”, explică Ovidiu Popescu.

REPLICA

Replica celor de la Primăria municipiului Târgu Jiu la auzul că directorul Centrului Brâncuși vrea să strângă bani din sponsorizări pentru restaurarea Coloanei Infinitului a venit numaidecât. ”Bani există și dacă va fi nevoie, cât va fi nevoie, noi vom asigura. Nu a solicitat niciun ban până acum, nu a făcut niciun referat. În momentul în care va solicita banii necesari i se vor acorda”, spune Ramona Evulescu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: