Comercianţii din centru nu vând nici cât să plătească chiria

Târgul de Moş Nicolae din centrul oraşului mai este deschis şi în această săptămână, astfel încât toţi cei care vor să facă rost de cadouri pentru cei dragi sau să cumpere produse tradiţionale să aibă de unde alege. Chiar dacă mărfuri sunt din plin, pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele, vânzarea merge destul de greu, după cum declară comercianţii.

Aceştia se plâng că sunt nevoiţi să plătească zilnic 63 lei pentru spaţiul folosit, iar profitul obţinut în urma vânzărilor nu le ajunge nici măcar să achite această chirie. Deşi unii comercianţi vin an de an la tradiţionalul târg, din diferite zone ale ţării, spun că niciodată nu le-a mers atât de prost. Vânzările au mers cel mai bine cu câteva zile înainte de Moş Nicolae, când gorjenii s-au perindat pe la căsuţele cu daruri pentru a cumpăra mici atenţii pentru cei dragi.

„Muncim un an întreg la produsele pe care le expunem aici”

Comercianţii sunt nemulţumiţi că munca lor de peste an nu este răsplătită pe măsură, mai ales că este singura sursă de venit. Costel Bucoşi din Rovinari este nevoit să scoată zilnic din buzunar 135 lei pentru un cort de 6 metri pătraţi, unde vinde jucării pentru copii şi animăluţe de pluş împreună cu soţia. Acesta spune că nu are cu ce să-şi întreţină familia formată din 8 persoane: „Tot anul muncim ca să facem rost de aceste produse, ca să avem apoi ce pune pe masă. Avem bănci de plătit, copiii nu au serviciu şi de-abia ne descurcăm. Anul acesta n-am reuşit să vindem nici măcar pe sfert cât anul trecut, aşa că n-am scos nici banii de chirie. Oamenii au venit, s-au uitat şi de-abia s-au îndurat să cumpere un trenuleţ sau o păpuşică pentru copii”. Tot de faptul că vânzările au mers mai prost ca niciodată se plânge şi o comerciantă venită tocmai de la Harghita cu produse ceramice, care n-a prea reuşit să vândă nimic în acest an. Nici decoraţiunile de Crăciun nu mai sunt la mare căutare, pentru că nemiloasa criză îi face pe gorjeni să fie mai cumpătaţi şi să ţină bine de obiectele pe care le au de anii trecuţi. Camelia Apostol din Târgu-Jiu a fost nelipsită de la târgurile de gen, îmbiindu-i pe cumpărători cu decoraţiuni şi ornamente de toate felurile:  „Avem preţuri foarte mici, însă oamenii îşi păstrează banii pentru a asigura strictul necesar de Sărbători şi nu se mai gândesc la alte lucruri. Cel mai bine s-au dat moşii de Crăciun şi clopoţeii, însă beteala a mers foarte prost”. Instalaţiile pentru brad au preţuri cuprinse între 6-25 lei, iar ornamentele între 6-150 lei.

Vânzare bună la dulciuri

Prea multe motive de supărare nu au avut comercianţii care au expus produse precum turta dulce sau alviţa, care n-au scăpat de ochii vigilenţi ai copiilor. Ilie Dumitrache din Piteşti precizează că aceste produse au avut mare căutare şi pentru că au fost foarte ieftine Am vândut turta dulce cu 3 lei, iar alviţa cu 2 lei bucata, aşa că am reuşit să facem încasări cam de 4000 lei. Cel mai bine ne-a mers înainte de Moş Nicolae, însă acum cam stăm degeaba. Copiii, pofticioşi cum sunt, sunt atraşi de tarabă, dar părinţii îi trag înapoi şi-i mint că produsele nu sunt bune”. Şi Dorina Samoilă din Alba-Iulia este mulţumită de vânzările la produsele sale de ceramică albă: „Până duminică, lucrurile au mers destul de bine, iar cele mai căutate au fost casetele de bijuterii, inimioarele şi statuetele religioase, pe care le-am dat cu 10 lei. Oamenii ar fi vrut să ia cadourile gata ambalate, însă pungile pentru cadouri costă cam jumătate din cât fac produsele mele, aşa că nu avea rost să fac o investiţie inutilă”. Tot în centrul municipiului se va deschide de pe 14 decembrie Târgul de Crăciun, unde meşteri populari  din toate colţurile ţări îşi vor etala creaţiile autentice, până pe data de 21 decembrie.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: