Comisioanele BRC scumpesc gigacaloria

Liderul sindical Marin Condescu susţine că preţul gigacaloriei la Braşov, Arad şi Oradea este printre cele mai mari din cauza unui contract încheiat de fosta conducere a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu o firmă de recuperare a creanţelor de la termocentralele respective. Acestea cere acum rezilierea contractului, lucru pe care l-au cerut deja şi termocentralele respective, dar chiar şi noul director general al SNLO.

Cât timp Eugen Davidoiu a fost la şefia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia sindicaliştii lui Marin Condescu n-au spus mai nimic despre prestaţiile manageriale ale acestuia şi par să fi avut şi un motiv, acela că atunci când au cerut drepturi salariale fostul director general le-a aprobat atât de multe că apoi a trebuit să facă un credit la bancă pentru a plăti indexările respective. Davidoiu a fost însă zburat din funcţie şi, culmea, de abia acum se află faptul că un contract făcut pe final de mandat îi face pe braşoveni, arădeni sau orădeni să se caute adânc în buzunare atunci când trebuie să plătească facturile la căldură iarna aceasta. Marin Condescu spune că fosta conducere a SNLO a încheiat în toamna anului trecut un contract de cesiune de creanţe cu o firmă care figurează în prezent ca radiată de la Registrul Comerţului. Liderul minerilor din Oltenia susţine că firma Best Recuperare Creanţe SRL a început să recupereze din datoriile termocentralelor faţă de SNLO impunându-şi însă comisioane „exagerat de mari”, iar asta ar duce la majorările pe care le suportă populaţia.

„Ei au primit o afacere profitabilă pentru ei şi extrem de păguboasă nu doar pentru SNLO şi termocentrale, ci şi pentru locuitorii din Arad, Oradea şi Braşov. Au impus comisioane şi de 50% şi, astfel, în loc de 7 milioane de lei cât datora CET Braşov la SNLO termocentrala ajunsese să datoreze 11 milioane de lei. Aşa au fost obligate termocentralele să mărească gigacaloria, asta pentru ca să ştie populaţia de unde vin aceste necazuri. SNLO îşi poate recupera datoriile şi fără intermediari, mai ales că vorbim de firme de stat între care a intervenit una privată şi care câştigă foarte mulţi bani într-un mod total incorect”, a explicat Condescu.

Comisioane uriaşe pentru noii „băieţi deştepţi”

Liderul sindical afirmă că i-a solicitat şi el noului director general al SNLO, Daniel Burlan, să rezilieze cât mai repede contractul de cesiune a creanţelor pentru că, în caz contrar, termocentralele vor înregistra pierderi uriaşe, iar locurile de muncă ale minerilor vor avea de suferit. „Directorii termocentralelor s-au plâns şi ei la actuala conducere şi au cerut rezilierea pentru că nu au de unde să plătească. Cerem şi noi sindicatele acelaşi lucru întrucât riscăm să nu mai avem cui să dăm cărbune în curând. Ştiu că de la Oradea firma respectivă a recuperat 3,2 milioane lei şi a virat la SNLO doar 1 milion, ceea ce este inadmisibil. Contractul este atât de prost făcut încât nu precizează nici cuantumul comisioanelor, nici termenul până la care pot fi recuperate datoriile termocentralelor, cei de la Best Recuperare Creanţe putând să facă tot ceea ce doresc dumnealor cu banii care, altfel, ar fi ajuns mai devreme sau mai târziu, la SNLO”, spune Condescu.

Ca să nu aveţi impresia că noii „băieţi deştepţi” au dormit după ce PNL a pierdut alegerile, iar schimbarea lui Davidoiu era mai mult decât previzibilă, pe 24 decembrie 2008, la orele 12.00, adică în Ajunul Crăciunului, un executor judecătoresc din Braşov încheia un proces verbal prin care constata datoriile termocentralei faţă de SNLO. Termocentrala avea creanţe reactualizate atunci de 7,2 milioane lei, iar onorariul expertului era de 860.000 de lei. Dacă suma vi se pare mare în cazul expertului, staţi să aflaţi cât îi revine avocatului. Numai 2,8 milioane lei noi, pentru executarea silită a conturilor goale ale termocentralei mai fiind percepută o sumă de 86.000 de lei. BRC recuperase până atunci 199.000 de lei, restul datoriei fiind de 10,7 milioane lei. În consecinţă, în sarcina termocentralei din Braşov au fost stabilite cheltuieli de executare de 3,6 milioane lei, sumă ce reprezintă onorariu expert, onorariu avocat şi cheltuieli de carte funciară.

Peste tot lucrurile stau la fel

Şi, acestea fiind spuse, devine evident că lucrurile stau la fel şi la celelalte termocentrale, inclusiv la regia de apă grea de la Drobeta Turnu Severin, care nu a recunoscut însă contractul de cesiune şi a decis să plătească direct la SNLO din datoriile imense acumulate în perioada lui Davidoiu. Un alt executor judecătoresc, din Bucureşti, dar pentru Arad de data aceasta, Dragoş Paul Rocoşanu, are şi el un proces verbal încheiat pe la mijlocul lui noiembrie anul trecut, în care constată că termocentrala de acolo are de achitat la Best Recuperare Creanţe 1,5 milioane lei în plus faţă de creanţele iniţiale. Suma era împărţită între executorul judecătoresc, 59.000 de lei, avocat, peste un milion de lei, şi expertul contabil, care primeşte şi el peste 443.000 de lei. Suficient- Aşa au reuşit foştii şefi ai mineritului din Oltenia să îi îmbogăţească pe nişte necunoscuţi.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia trebuie să decidă acum dacă mai duce la bun sfârşit contractul cu pricina, fiind evident că lucrurile nu merg într-o direcţie bună decât pentru cei care încasează comisioane din recuperarea unor datorii care oricum ar fi achitate mai ales dacă există voinţă politică pe această linie. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a declarat şi el la sfârşitul săptămânii trecute că până la sfârşitul acestei săptămâni va rezilia contractul de cesiune a creanţelor întrucât îl consideră extrem de păgubos. Burlan a menţionat atunci că firma Best Recuperare Creanţe ar putea să beneficieze de comisioane de 60 de milioane de lei noi dacă ar recupera pentru SNLO toate datoriile de la termocentrale, în condiţiile în care societatea minieră are de încasat circa 130 de milioane de lei.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: