Companiile miniere şi energetice se pregătesc de noi disponibilizări

Conducerile celor trei companii din Gorj, CE Turceni, CE Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia sunt obligate să pună în aplicare anexa ordonanţei de urgenţă aprobată în aprilie, prin care câteva sute de persoane trebuie să plece acasă. Este vorba despre 200 de persoane de la CE Turceni, 400 de la SNLO şi 100 de la CE Rovinari. Şefii se făceau că au uitat de ordonanţă, dar ministerul le-a tras atenţia. Spre exemplu, ieri la Bucureşti a avut loc Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Turceni. Pe ordinea zi s-a regăsit şi avizarea programului de restructurare al personalului ca alternativă la concediul de aşteptare.

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Turceni a aprobat ieri avizarea programului de restructurare. Mai exact este vorba de punerea în aplicarea a anexei la legea 116, modificată, care reglementează concedierile, anexă care vine ca o alternativă a concediului de aşteptare. Astfel numărul de persoane propuse spre concediere de la Turceni este de 200 de angajaţi. „Deci nu este vorba despre aprobarea programului de restructurare, ci de avizarea acestuia. Este un program pe care noi vrem să-l ducem la bun sfârşit. Spun asta deoarece este vorba despre un program mai vechi care a fost aprobat în CA şi avizat de AGA, dar denumirea pentru trimiterea oamenilor era concediu de aşteptare. Acum având în vedere că s-a aprobat ordonanţa 36 care vine ca o completare a ordonanţei 116, am reintrodus programul de avizare conform legii respective. Numărul de oameni care vor fi trimişi acasă după ce se va da o nouă lege e acelaşi de 200. Nu s-a schimbat”, susţine Octavian Graure, directorul CE Turceni.

SNLO nu are bani să dea afară

De concediul de aşteptare trebuia să profite şi SNLO, însă noua lege le vine de hac. Problemele au la bază două motive. În primul rând nu se poate vorbi de acest program de restructurare atâta timp cât nu există lege promulgată în acest sens, iar în al doilea rând nu şi-ar permite concedierea a 400 de oameni cu plăţi compensatorii. „Cei de la Turceni iar au luat-o înainte ca şi cu concediul de aşteptare. Nu putem să ne gândim la concedieri pe ordonanţa 116, deoarece încă nu există cadru legislativ. Deocamdată nu ştim toate detaliile şi cum poate fi aplicată. Dar ce pot să vă spun sigur este faptul că anul acesta la SNLO nu vor mai exista concedieri. Bugetul unităţii nu poate susţine în această perioadă concedieri cu plăţi compensatorii, asta e clar. Deocamdată nu se ştie nimic”, susţine Mircea Mezinca, consilier în cadrul SNLO.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: