Salariile, 70% din bugetul spitalului Târgu-Jiu

Matematica conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu este foarte simplă: 70 la sută pentru salarii, iar 30 la sută din buget pentru medicamente. nu are bani pentru a acoperi nevoia de medicamente a bolnavilor pentru că are de susţinut salarii de zeci de milioane de lei ce intră lunar în buzunarul medicilor şi asistenţilor medicali. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras şi de Valentin Popa, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului, care spune că bani mai sunt la spital dar sunt administraţi dezastruos. Cert este că însuşi directorul medical, Constantin Pălivan, mărturiseşte faptul că peste 70% din buget reprezintă cheltuielile cu personalul în timp ce doar 30% mai rămân pentru medicamente şi alte materiale sanitare.

Atât medicii cât şi asistentele medicale din cadrul spitalului judeţean de urgenţă Târgu Jiu au încasat în luna martie salarii nete de zeci de milioane de lei. Numai managerul unităţii, Gheorghe Neaţă, a beneficiat în martie de un salariu de 8.324 de lei în timp ce directorul medical al spitalului, Constantin Pălivan, a băgat în buzunar nu mai puţin de 4.891 de lei. Nici şefii de secţii din cadrul spitalului nu se pot plânge, majoritatea având salarii cuprinse între 3.500 şi 5.000 de lei. Potrivit listei de venituri afişată pe site-ul spitalului, şeful secţiei de chirurgie a luat în martie 5.300 de lei. Cam la acelaşi salariu ajunge şi un medic specialist din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe Târgu Jiu. Cert este că totalul cheltuielilor cu personalul în luna martie a depăşit 18 miliarde 785 de milioane lei, adică mai mult de 70% din bugetul spitalului.

Preşedintele Consiliului de Administraţie confirmă

Valentin Popa, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului, spune că situaţia este adevărată şi că totul se datorează unui management prost. „Sărăcie este peste tot, dar dacă şi banii pe care îi ai sunt administraţi în salturi atunci e normal să meargă lucrurile prost. Consiliul de Administraţie nu se poate implica în actul de conducere, deşi noi am atras de nenumărate ori atenţia asupra a mai multor nereguli”, a declarat Valentin Popa. Bolnavii internaţi la spitalul din Târgu Jiu s-au resemnat până să-şi cumpere şi algocalminul pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-l primească gratis. „Îmi cumpăr singură medicamentele, de cele mai multe ori ne spun asistentele ce nu au în spital şi atunci îmi pun copii să mi le cumpere. Sunt scumpe dar ce să facem dacă acum nimic nu mai e gratis”, a declarat Mariana Stănică, pacient. În timp ce bolnavii îşi plâng singuri de milă, conducerea spitalului mărturiseşte că doar 30% din bugetul spitalului se îndreaptă către medicamente şi alte materiale sanitare. „Atâta e, nu avem ce face mai mult. Mai rău este că dacă nu primim sumele suplimentare pe care ministerul ni le-a promis pentru personalul primit prin redistribuire o să depăşim mai mult plafonul de 70% pentru salarii şi bineînţeles vor fi şi mai puţin bani pentru medicamente dar noi sperăm că o să primim sumele suplimentare”, a declarat Constantin Pălivan, directorul medical al spitalului din Târgu Jiu.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: