Complexul Energetic Oltenia, evaluat la zero lei

Complexul Energetic Oltenia figurează în continuare cu o valoare de zero lei în portofoliul Fondului Proprietatea, valoare pe care o are din septembrie 2016 când a fost făcută ultima evaluare. Fondul deține 21,55% din CEO, care în 2012 era evaluat la 321,6 milioane RON (circa 71 milioane de euro). Cei patru ani consecutivi cu pierderi au dus compania într-un punct critic, pe care l-a depășit se pare în acest an.

Complexul Energetic Oltenia previzionează obținerea în acest an a unui profit de 300 de milioane de lei, după patru ani de pierderi uriașe. Acțiunile companiei sunt evaluate an de an la comanda acționarului minoritar Fondul Proprietatea.

Cea mai recentă evaluare a fost publicată de FP în iunie 2017, când acțiunile CEO valorau tot zero lei. Asta în ciuda producției record și a faptul că societatea are contractată producția și pentru anul viitor. Probabil că acțiunile vor fi reevaluate abia după ce profitul anunțat de CEO va deveni o certitudine.

Pierderile raportate de Complexul Energetic Oltenia în ultimii patru ani au fost de: 138 de milioane de lei în 2013, 693 de milioane în 2014, 960 de milioane în 2015 și 139 de milioane de lei în 2016.

Valoarea unei acțiuni a scăzut de la 11,755 lei la înființare, în 2012, la zero lei în prezent. Asta înseamnă o valoare de piață a întregii companii de 350 de milioane de euro la înființare, în 2012.

Complexul Energetic Oltenia ar valora însă mai mult și la fier vechi, având patru termocentrale în Oltenia și una la Brăila, dar și cariere miniere întinse pe mii de hectare în Gorj și Mehedinți, cu sute de utilaje de mare capacitate. Pierderile de sute de milioane de euro făcute pe mandatul lui Ciurel vin să anuleze munca de zeci de ani din spatele acestei companii.

Galerie foto


Vizualizări: 3,054

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: