Complexul Energetic Turceni va demara negocieri cu BERD

Complexul Energetic Turceni va demara în următoarele două luni negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 150 milioane euro, al doilea din acest an, în vederea reabilitării grupului 3, a declarat directorul general, Marian Motocu.

 „Tot cu BERD vrem să încheiem şi acest al doilea împrumut din 2009. Vrem să luăm un împrumut de 150 milioane euro, pe 15 ani, pentru reabilitarea grupului 3 al Complexului Energetic, împrumut ce va contribui cu două treimi la realizarea investiţiilor necesare la acest grup", a precizat Marian Motocu.

Reprezentantul companiei a menţionat faptul că, în afara celor 150 milioane euro, reabilitarea grupului 3 necesită alte circa 70 milioane euro, pe care CE Turceni le va finanţa din surse proprii.

Complexul Energetic Turceni şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat la 21 iulie acordul pentru un împrumut sindicalizat de 170 milioane euro, pe zece ani cu trei ani perioada de graţie, finanţare destinată reabilitării şi modernizării grupului 6 al companiei energetice. Proiectul modernizării Grupului 6 se ridică la 224 milioane euro şi prevede proiectarea, achiziţionarea, punerea în funcţiune şi instalarea echipamentelor necesare pentru modernizarea Unităţii 6. Costurile suplimentare proiectului vor fi suportate de Complexul Turceni din surse proprii.

Lucrările la grupul 6 încep în 2010

BERD va acorda 80 milioane euro, iar 70 milioane euro vor fi sindicalizate de la un grup de bănci comerciale, din care fac parte Erste Bank, Societe Generale, UniCredit şi Intesa Sanpaolo. De asemenea, Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BCDMN) va oferi un împrumut paralel de 20 milioane euro.

Lucrările de modernizare ale Grupului 6 de la Complexul Energetic Turceni vor începe în primele luni ale lui 2010 şi vor fi finalizate în 2012. Împrumutul sindicalizat de 170 milioane euro acordat companiei de către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va fi suficient pentru lucrările de modernizare necesare la Grupul 6 al complexului energetic, spun reprezentanţii producătorului de energie.

Procesul de obţinere a finanţării pentru modernizarea grupurilor energetice 3 şi 6 de la termocentrala Turceni au început în 2006, pentru suma de 300 milioane euro, şi a fost tergiversat până la finalul anului 2008.

Negocerile cu BERD au fost reluate în februarie 2009, pentru finanţarea unui singur grup, întrucât analiza pieţei financiare arăta că nu se va putea obţine un împrumut la valoarea finanţării ambelor grupuri. Astfel, împrumutul contractat acum este mai mic faţă de cel pentru care s-a început negocierea în 2006.

De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit peste 4,2 miliarde euro în peste 255 proiecte, ceea ce a atras investiţii suplimentare în valoare de peste 7,4 miliarde euro.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: