Complexul Oltenia dă peste cap negocierea contractelor de muncă

Incertitudinea înfiinţării Complexului Energetic Oltenia ţine pe jar sindicatele din Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) care trebuie să înceapă negocierea contractelor colective de muncă cel târziu pe 15 octombrie. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan, spune că săptămâna viitoare vor fi stabiliţi membrii comisiilor de negociere, respectiv 11 persoane din rândul sindicatelor şi alte 11 persoane din administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO).

Actualul contract colectiv de muncă al salariaţilor din SNLO este valabil până în decembrie 2011, însă potrivit legii negocierile pentru contractul colectiv de muncă pe 2012 trebuie să înceapă cu 42 de zile înainte de expirare, adică cel târziu 15 octombrie. În această situaţie, sindicaliştii au două variante. „Noi suntem pregătiţi pentru începerea negocierilor la nivel de SNLO însă în condiţiile în care CE Oltenia se înfiinţează, atunci sunt două probleme. Dacă guvernul dă hotărâre de înfiinţare a CE Oltenia până în decembrie atunci nu se mai face contract cu SNLO, ci se va face contract colectiv pe compania Oltenia”, a declarat Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO.

CE Oltenia preia contractele negociate cu SNLO

În cazul în care Complexul Energetic Oltenia se înfiinţează mai târziu, atunci noua entitate va prelua contractele deja negociate de sindicalişti cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. „Oricum CE Oltenia nu poate funcţiona mai devreme de 42 de zile motiv pentru care noi urgentăm etapa de negociere cu SNLO. Ideea este că pe noi 1 ianuarie 2012 trebuie să ne găsească cu contractul de muncă semnat şi parafat”, a adăugat Gheorghe Etăgan.

PAŞI

Secretarul general al USMO a explicat şi paşii care stau la baza înfiinţării CE Oltenia. Unul dintre ei a fost deja înfăptuit. „Sunt mai degrabă trei etape. Prima etapa cu CSAT-ul care a dat deja ordin de desfiinţare a Electra. A doua etapă este o hotărâre de guvern cu desfiinţarea Electra şi înfiinţarea CE Oltenia iar a treia etapă şi cea mai grea din punctul meu de vedere, fuziunea celor trei, SNLO, CE Turceni, CE Rovinari şi CE Craiova şi care va dura şi ea cel puţin 30 de zile”, a declarat Etăgan.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: