Complexul Oltenia pune pe jar directorii din minerit

Complexul Energetic Oltenia a primit undă verde din partea Guvernului spre înfiinţare. În teritoriu, sindicaliştii văd cu ochi buni înfiinţarea acestei noi entităţi energetice sperând la siguranţa locului de muncă. În schimb, în birouri, directorii subunităţilor ce fac parte din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia se tem că îşi vor pierde funcţiile. Cert este însă că Executivul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) să privatizeze CE Oltenia până la finele lunii iunie 2012.

Interesant este faptul că guvernul a pregătit terenul pentru ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia să aibă un nou manager, de data aceasta privat, până la sfârşitul acestui an, lucru ce ar putea confirma faptul că managerul privat de la SNLO va fi acelaşi cu cel de la Complexul Oltenia. Cu sau fără conducere nouă, sindicaliştii din structurile energetice deja existente nu se tem, ba din contră speră la mai multe avantaje. „Nu văd decât un lucru bun în înfiinţarea acestui nou complex. Chiar dacă ar înseamnă o nouă conducere noi avem deja experienţa din anii trecuţi cu Termoelectrica aşa că nu cred că vor fi probleme nici cu dirijarea banilor nici cu altceva. Oricum sperăm să rămână pe funcţii şi actualii directori în speranţa că avem nevoie de specialişti”, a declarat Eugen Iovan, liderul sindicatului Energia Turceni. Cât despre privatizarea noii companii, sindicaliştii spun că „nu cred că va vrea cineva să privatizeze ditamai compania”.

Directorii de subunităţi, noii şefi de cariere

Odată cu înfiinţarea acestei noi companii, în birourile directorilor de subunităţi din SNLO s-a instaurat şi teama că îşi vor pierde funcţiile. Florentin Gheorghescu, directorul carierei Roşiuţa, ştie că vor urma schimbări dar preferă să aştepte decizia noii conduceri. „Probabil că nu vor mai fi funcţii de directori, o să se modifice şi organigrama, probabil că la nivelul subunităţilor, actualii directori vor fi şefi de carieră sau ingineri şefi, nu am de unde să ştiu. Oricum va fi, noi trebuie să ne facem treaba noastră în continuare, să avem grijă de costuri, să avem producţie şi să avem grijă de salariaţii noştri”, a declarat Florentin Gheorghescu, directorul de la Roşiuţa.

Directorii complexurilor, mulţumiţi

Directorul CE Turceni, Octavian Graure, a declarat că înfiinţarea CE Oltenia este un lucru bun. Acesta a comentat şi informaţiile privind privatizarea. Graure crede că acest lucru este exclus să se întâmple, dar că este posibilă vânzarea a 10 sau 20 de procente. Şi directorul CE Rovinari este mulţumit de înfiinţarea CE Oltenia, sperând că prin intermediul acestei companii fondurile pentru retehnologizarea grupurilor energetice vor fi obţinute mai simplu. Directorul CE Craiova, Constantin Bălăşoiu, s-a oprit în a spune că înfiinţarea acestei companii este benefică.  

FĂRĂ DISPONIBILIZĂRI

Executivul a anunţat deja că această reorganizare nu înseamnă neapărat şi reduceri de personal. "Prin crearea noilor entităţi juridice, nu se realizează disponibilizări de personal. Finalizarea reorganizării se va face după obţinerea deciziei de autorizare a concentrării economice de la Consiliul Concurenţei", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

CE CRED POLITICIENII

Liderii USL, preşedintele liberal Dian Popescu şi pesedistul Ion Călinoiu, au vorbit ieri într-o conferinţă de presă despre impactul înfiinţării acestei companii. Aceştia spun că sunt de acord cu reorganizarea sistemului energetic prin înfiinţarea CE Oltenia, însă se tem de intenţiile FMI şi ale Guvernului de a privatiza această companie în 2012.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: