Concedierile din companiile de stat, la cheremul directorilor

Guvernul a modificat din nou ordonanţa care prevede concedieri colective în următorii ani. Noul text de lege arată că guvernul nu mai aprobă numărul de concedieri, lăsând asta la cheremul directorilor companiilor de stat. Prin hotărâre de guvern va fi aprobat doar cuantumul plăţilor compensatorii.

Guvernul preconizează disponibilizări masive din companiile de stat în următorii ani, dar vrea să diminueze pe cât se poate răspunderea politică. Astfel, guvernul nu va mai aproba programele de disponibilizări, lăsând directorii să şi le asume. În noua formă, ordonanţa nu mai prevede că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective, precum şi "numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi" se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, ci că Executivul aprobă doar cuantumul plăţilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.

În forma iniţială a proiectului, acest articol prevedea că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective în condiţiile ordonanţei, precum şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai în condiţiile în care există programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectivă nu depăşeşte termenul de 31 decembrie 2018. Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate "de autoritatea publică implicată".

În varianta aprobată de Executiv, articolul menţionat stabileşte doar că, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurărilor pentru şomaj ce se vor aloca pentru plăţile compensatorii, în beneficiul persoanelor disponibilizate, în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat. Noua formă a ordonanţei include şi un articol suplimentar, conform căruia planurile de disponibilizare întocmite de operatorii economici se aprobă "în condiţiile legii". Tot în noua formă a ordonanţei, care nu mai face referire la faptul că Guvernul aprobă numărul salariaţilor disponibilizaţi, este menţionat distinct că programul concedierii colective este elaborat de angajator. "Este o formulare care arată că implicarea Guvernului se rezumă la a aproba sumele bugetare pentru plăţi compensatorii, nu de a decide numărul persoanelor disponibilizate, care trebuie să reprezinte atribuţia conducerii companiei şi a ministerului de resort", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: