Condescu: 21.000 de salariaţi trec la „acţiuni de luptă sindicală”

Administraţia Complexului Energetic Oltenia semnează pe 16 ianuarie un contract de muncă favorabil sau cei 21 de mii de salariaţi trec la „acţiuni de luptă sindicală”. Sindicalistul Marin Golea se află astăzi la Bucureşti unde va duce ministrului de resort revendicările lor, dar şi stadiul negocierilor. Administraţia are termen 16 ianuarie pentru semnarea unui CCM din care „nimeni nu pierde, nu toţi câştigă“, după cum se arată dintr-un comunicat dat ieri publicităţii de preşedintele FNME, Marin Condescu.

Că negocierile dintre sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă bat pasul pe loc e evident de o bună bucată de vreme, dar zilele următoare ar putea aduce ceea ce Federaţia Naţională Mine Energie nu a mai făcut de ceva timp, adică nişte acţiuni de protest care să le reamintească unora că structura respectivă mai există şi trebuie ţinut cont de ea. FNME a anunţat aseară că pregăteşte „acţiuni legale de luptă sindicală”, acţiuni care, evident, au ca ţintă administraţia, directorul general Laurenţiu Ciurel fiind convins că nu se va ajunge la grevă generală, dar şi că noul CCM nu va fi semnat săptămâna aceasta.

Două luni de negocieri eşuate

Negocierile pentru un contract de muncă unic în CE Oltenia au început pe 5 noiembrie, iar acestea sunt departe de a fi finalizate. Trei din cele patru contracte de muncă nu mai sunt valabile, dar sindicatele invocă Legea 67/2006 şi solicită ca documentul de la Termo Rovinari, aflat în vigoare, să fie aplicat tuturor salariaţilor.

Federaţia Naţională Mine Energie a transmis printr-un comunicat de presă că doreşte încheierea până în data de 16 ianuarie a Contractului Colectiv de Muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia, aplicarea unitară a drepturilor salariale pentru toţi angajaţii, acordarea câştigurilor salariale pe principiul „nimeni nu pierde, nu toţi câştigă“ şi câştiguri salariale suplimentare pe locuri de muncă ce au condiţii grele şi periculoase,

Sindicatele spun că revendicările lor au la bază bugetul de venituri şi cheltuieli al CEO prezentat FMI, Băncii Mondiale şi Guvernului, care arată că faţă de 2012 va avea o producţie de energie mai mare cu 10% şi de cărbune cu 20%.

Minerii ies în stradă

„După data de 16 ianuarie FNME trece la acţiunile legale de luptă sindicală la care vor participa 21.000 de salariaţi“, avertizează federaţia condusă de Marin Condescu. Surse din cadrul Primăriei Târgu Jiu susţin că anumiţi lideri sindicali s-au interesat de posibilitatea organizării unor proteste de stradă.

Liderul sindical Constantin Mitrescu a declarat că dacă nu vor accepta aceste condiţii vor declanşa conflict de muncă. „Vom iniţia conflict de muncă. Avem un CCM valabil, cel de la Rovinari. Astăzi colegul meu Golea va merge la ministru şi îi va prezenta stadiul negocierilor. Revendicările noastre nu sunt acceptate, ne sfidează, salariile noastre ajung în presă. Dacă până pe 16 ianuarie nu semnează contractul de muncă şi nu prezintă situaţia companiei, pentru că ei nu ne-au arătat acte, spun vorbe, taie aia, fac aia, nu avem ceva scris, ieşim în stradă. În fiecare zi câte 5000 de oameni vor sta în Piaţa Prefecturii“, a declarat Mitrescu.

Ciurel vrea alt sistem de prime

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, rămâne destul de calm atunci când află de „acţiunile legale de luptă sindicală” şi pare mult mai „îngrijorat” de faptul că o posibilă grevă ar putea să aibă loc pe fondul unei supraproducţii de cărbune şi al unei cereri reduse de energie electrică. De fapt, spune acesta, competitorii CEO de abia ar aştepta o mişcare greşită a companiei pe piaţă pentru a-i lua locul. Cât despre negocieri, acestea nu se pot încheia mai devreme de data de 22 ianuarie, ceea ce în nici un caz nu e egal cu 16 ianuarie lansat ca termen limită de sindicate. „Situaţia din energie arată că, la ora actuală, România are nevoie doar de 2-3 grupuri energetice la Rovinari. De atât ar fi nevoie, iar dacă va fi vreo grevă locul pe piaţă ni-l vor lua imediat cei cu eolienele, cei care produc pe gaze, se va găsi cine să dea curent în locul nostru. Avem şi stocuri de cărbune aproape de un maxim istoric, aşa că, dacă cineva se gândeşte să oprească lucrul, deşi nu ne dorim, ca firmă am face economii”, declară Ciurel.

Directorul general menţionează că negocierile la noul CCM sunt în impas după ce administraţia a propus o restructurare a zecilor de prime şi bonusuri pe care le primesc angajaţii pe parcursul unui an de zile. Ciurel spune că doreşte să creeze patru pachete cu bonificaţii pentru realizarea anumitor obiective. „Vreau să regândim întreg sistemul şi dacă, să zicem, la o jumătate de an de atingem obiectivele eliberăm un pachet din acesta. După formarea CEO, cei din minerit, spre exemplu, nu mai au stresul vânzării cărbunelui, cum era înainte. Acum o carieră îşi face parţial producţia, dar angajaţii primesc leafa întreagă, la fel ca şi alţii de la altă carieră, care au depăşit planul. În afară de prima de Paşti, vreau să regândim totul şi probabil asta nu convine”, afirmă directorul general al CE Oltenia.

TERMEN

„După data de 16.01.2013, FNME, pentru îndeplinirea revendicărilor din CEO, trece la acţiuni legale de luptă sindicală, la care vor participa 21.000 de salariaţi din Oltenia până la obţinerea revendicărilor”, se menţionează în comunicatul de presă semnat de preşedintele Marin Condescu.

REACŢIE

„Era de bun simţ ca termenul de finalizare a negocierilor să fie stabilit de ambele părţi. Este adevărat că potrivit legii este de 60 de zile, dar prin acordul părţilor putea fi prelungit”, a declarat ieri la TV Sud directorul de resurse umane Ion Răuţ.

„Voi susţine administraţia CE Oltenia pentru a elimina tot ce este putred”.

Constantin Creţan, lider sindical

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: