Condescu joacă dur: Pandurii renunţă la banii de la CEO!

O veste pe care unii o aşteptau de ani de zile vine tocmai într-un moment în care echipa a ajuns să joace în Europa! Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu a renunţat ieri la finanţarea pe care o primea din partea Complexului Energetic Oltenia, preşedintele Consiliului de Administraţie al echipei, Marin Condescu, fiind sigur că va face rost de noi sponsorizări.

Condescu afirmă că a decis să renunţe la banii proveniţi de la CE Oltenia întrucât unitatea are probleme financiare şi, în acest context, a anunţat conducerea Complexului Energetic despre decizia respectivă. Anunţul a fost făcut la şedinţa la care a fost prezent şi ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă.

Sigla FNME pe tricouri

Marin Condescu spune că odată cu renunţarea la finanţarea primită până acum de la CEO, tricourile jucătorilor echipei Pandurii Lignitul Târgu Jiu se vor schimba şi ele, mai ales că echipa va evolua din vară în Europa League. „În Europa avem voie doar cu numele unui sponsor pe tricou, iar noi am decis ca pe tricouri să fie însemnele noastre, respectiv ciocanul şi fulger, adică semnele pentru angajaţii noştri din minerit şi energie. Banii de la CE Oltenia nu reprezentau o sumă semnificativă încât să ne folosească, la câte necazuri ne-au adus. Anul acesta ne descurcăm fără această finanţare”, spune Condescu.

Directorul Laurenţiu Ciurel susţine că este de acord cu propunerea sindicatelor, dacă aceasta este făcută cu bună credinţă.

Complexul Energetic Oltenia urma să asigure anul acesta o finanţare de aproape 2 milioane de lei, Marin Condescu declarând că, din cauza problemelor financiare, echipa a primit doar un sfert din suma respectivă. În plus, CE Oltenia a dat în judecată Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu pentru a recupera aproape 19 milioane de lei, bani ce reprezintă finanţarea oferită în anii 2009, 2010 şi 2011 e unităţile din minerit şi energie. Curtea de Conturi a constatat la un control că echipa a primit nelegal circa 8 milioane de lei pe anul 2011, după care a dispus extinderea verificărilor şi la anii precedenţi, administraţia CE Oltenia fiind obligată să solicite în instanţă recuperarea banilor.

De ce bani din minerit?

Ieşirea CEO din lista finanţatorilor clubului se produce după ce şi Consiliul Judeţean a făcut în trecut acelaşi pas, instituţia condusă de Ion Călinoiu hotărând la vremea aceea ca banii să fie daţi la alte sporturi, nu şi fotbalului. Unităţile din minerit şi energie au finanţat ani de zile diverse echipe sportive, nu neapărat din fotbal, dar în special fotbal, pentru că aşa au fost moştenite lucrurile de pe vremea vechiului regim de dinainte de 1989. Odată cu trecerea la economia de piaţă, fotbaliştii care în trecut erau angajaţi ai fostei Regii Autonome a Lignitului Oltenia, au devenit profesionişti şi au trebuit să se descurce pe cont propriu.

Condescu explica la vremea aceea, ca lider sindical, că unităţile din minerit şi energie au responsabilitatea socială faţă de comunităţile locale de a susţine şi activităţile sportive, menţionând că şi în străinătate lucrurile stau la fel, echipe de fotbal fiind finanţate la fel. Profesionalizarea fotbaliştilor a făcut ca echipa să promoveze ulterior din liga a doua în prima ligă şi să ajungă acum să joace în Europa League, dezinteresul celor din CEO pentru finanţarea echipei crescând odată cu locurile fruntaşe ocupate de Pandurii în clasamentul intern.

18 -  milioane de euro este cota de piaţă a jucătorilor de la Pandurii

Vizualizări: 226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: