Condescu şi Burlan s-au întâlnit cu ministrul Videanu

Ministrul Adriean Videanu s-a întâlnit sâmbătă cu sindicalistul Marin Condescu şi Daniel Burlan, directorul SNLO. Cei doi au discutat cu ministrul despre blocajul financiar, SNLO având de recuperat de la administraţiile locale şi CET-urile din ţară peste 350 de milioane de lei. Azi ar urma să aibă loc o întâlnire şi la Ministerul Finanţelor pentru a se discuta normele de aplicare a ordonanţei pe care Guvernul a dat-o recent şi prin care consiliile locale se pot împrumuta pentru a-şi plăti datoriile.

Subiectul cel mai important al întâlnirii de sâmbătă l-a reprezentat totuşi o discuţie pe care Condescu spune că a avut-o cu ministrul economiei, Adriean Videanu, despre perspectivele europene şi schimbarea opticii la nivel de continent în privinţa sectorului minier şi al modului de finanţare a acestuia. Liderul sindical a participat recent la Budapesta la o întâlnire a partenerilor sociali din sectorul minier european, ocazie cu care a aflat destul de multe despre planurile pe care le au mai marii Uniunii pentru acest domeniu de activitate. Condescu a fost la Budapesta în calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, dar şi de vicepreşedinte al Federaţiei Europene Mine Energie, la întâlnirea respectivă participând sindicalişti şi reprezentanţi ai patronatelor şi guvernelor din statele UE.

Situaţie favorabilă

„Optica în Europa în privinţa mineritului şi a energiei bazate pe cărbune s-a schimbat mult şi în bine în ultimii ani. Situaţia este favorabilă pentru aceste domenii şi cred că România şi Bulgaria pot renegocia acum capitolele acestea din tratatele lor de aderare la Uniune, pe fondul schimbărilor de acum. Am discutat şi cu domnul ministru Videanu aceste aspecte şi dânsul a fost de acord cu găsirea celor mai bune posibilităţi pentru a începe aceste demersuri”, afirmă Condescu. Liderul sindical spune că renegocierea capitolului de minerit şi energie este posibilă şi pe fondul adoptării luna viitoare în Parlamentul European a unei prime variante de proiect de strategie europeană în acest domeniu valabilă până în 2050. El afirmă că, în acest context, politica europeană în privinţa subvenţionării mineritului va fi mult mai flexibilă decât până acum.

„Pe 7 iulie Parlamentul European va aproba Directiva 1407din 2002 a Comisiei Europene privitoare la modul de subvenţionare a cărbunelui şi tot atunci va fi făcută publică o primă variantă a noii foi de parcurs a energiei până în 2050. Cărbunele, în noua optică europeană, ca resursă internă, este la fel de poluant ca şi gazele naturale sau petrolul, iar în privinţa subvenţiilor, Guvernul va avea libertatea de a  decide ce domenii finanţează, în funcţie de posibilităţile bugetare”, mai declară Condescu. Acesta precizează că sectorul minier din Oltenia nu are nevoie de susţinere de la buget eventual decât dacă statul decide să se implice în modernizarea acestui domeniu.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: